onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Även Danderyd öppnar avdelning utan sjuksköterskor

Publicerad: 14 juni 2017, 05:35

Foto: Johan Adelgren

Nästa vecka hoppas Danderyds sjukhus kunna slå upp dörrarna till en avdelning utan sjuksköterskebemanning.

Ämnen i artikeln:

Danderyds sjukhus

JK


Dagens Medicin rapporterade nyligen om att Lasarettet i Ystad planerar att öppna en observationsenhet bemannad med en läkare och en undersköterska. Nu visar det sig att Danderyds sjukhus i Stockholm planerar för något liknande.

Enligt Joakim Bragd, tillförordnad verksamhetschef för medicinkliniken, planerar man att under vecka 25 och 26 öppna två nya tillfälliga avdelningar vid sjukhuset. En av dem är en eftervårdsavdelning med åtta vårdplatser som hänger ihop med den befintliga strokeavdelningen men som dagtid ska bemannas med två underläkare och två undersköterskor, den andra avdelningen kommer utöver underläkare och undersköterskor att ha en sjuksköterska på plats dagtid. Båda avdelningarna ska nattetid bemannas med totalt en underläkare och två undersköterskor.

Joakim Bragd förklarar att det på eftervårdsavdelningen, till skillnad från i Ystad, inte kommer att handla om patienter som kommer från akuten, utan i stället patienter som fått vård på sjukhuset och väntar på vårdplanering, korttidsboende eller geriatrik.

– Patienter som vi vet att vi har svårt att få iväg till annan vård, till exempel till sjukhem, säger han till Dagens Medicin.

Tanken är att upplägget i slutändan ska avlasta akuten genom att frigöra vårdplatser på de befintliga avdelningarna så att de i sin tur kan ta emot patienter från akuten. Dagtid kommer en överläkare att ronda patienterna och de kommer även att få tillgång till både fysioterapeuter och arbetsterapeuter.

– Underläkarna kommer att dela medicinen, eftersom det har vi inte sjuksköterskeresurser till. Men avdelningen kommer bara att ha patienter med per orala läkemedel, säger Joakim Bragd.

Både underläkare och undersköterskor saknar legitimation, är det problematiskt?

– Nej, enligt Socialstyrelsen, som vi har varit i kontakt med, så kan man iordningställa och dela läkemedel om man har förordnande som läkare. Det står inte i föreskrifterna att man behöver vara legitimerad läkare.

Enligt Joakim Bragd kommer underläkarna att få en extra utbildning och deras behörighetskort kommer ge dem tillgång till läkemedelsrummet, något andra läkare saknar.

Är det här upplägget patientsäkert?

– Ja, vi bedömer det. Jag kan jämföra med att ha patienter kvar på akuten och då tycker vi att det här är mycket bättre. Vi kommer att planera för att ha en differentierad vårdnivå även på sikt, även om vi då i stället kommer att ha sjuksköterskor.

Båda avdelningarna kommer kontinuerligt att utvärderas av en patientsäkerhetsläkare och efter sommaren kommer en större utvärdering.

– Det är en temporär lösning, allt går ju ut på att vi ska få tillbaka sjuksköterskorna. Det vi har att välja på är att ha patienter kvar på akuten och vi måste skaffa en bättre arbetsmiljö.

En av avdelningarna stänger vecka 33 medan sjukhuset försöker hålla den sjuksköterskelösa avdelningen öppen även efter sommaren. Sjukhusets förhoppning är att kunna rekrytera fler sjuksköterskor till avdelningen, men om inte det lyckas än planeringen i nuläget att fortsätta utan sjuksköterskor, skriver Joakm Bragd i ett sms till Dagens Medicin.

Relaterat material

Ystad öppnar avdelning utan sjuksköterskor

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev