onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Barnmorskor vill byta till eget fack

Publicerad: 10 oktober 2018, 15:15

Foto: Thinkstock

Mycket tyder på att barnmorskor bryter sig ut från Vårdförbundet. Detta efter att drygt 3 000 barnmorskor fått säga sitt i frågan.

Ämnen i artikeln:

Vårdförbundet

Under året har Svenska Barnmorskeförbundet på uppdrag av medlemmarna utrett frågan om att bilda en egen fackförening. Som en del av utredningen skickade yrkesförbundet i augusti ut en enkät till sina 6 000 medlemmar med frågan: Om det blir ett ja på förbundsstämman i november, kommer du att bli medlem i det nya fackförbundet Svenska Barnmorskeförbundet i Srat?

Enkätfrågan fick in 3 227 svar innan den stängdes den 23 september. En majoritet av de svarande, 59 procent, var positivt inställda medan endast 15 procent gav ett nekande svar. Resterande 26 procent visste varken eller. Av barnmorskor organiserade i Vårdförbundet kan 55 procent tänka sig att gå över till det nya fackförbundet.

Som det ser ut i dag har Vårdförbundet rätten att träffa kollektivavtal för barnmorskornas räkning, men riskerar nu alltså att tappa upp emot 5 400 medlemmar.

Som motivering till att undersöka frågan lägger Barnmorskeförbundet bland annat fram att Vårdförbundet saknar specifik kunskap om professionen barnmorska, och att det därför är omöjligt för förbundet att hantera professionens utveckling och behov.

Det slutgiltiga beslutet tas på den 14 november. Ett bildande av ett eget fack skulle gå under Srat, som är ett av medlemsförbunden i Saco och som samlar akademiker inom hälsa, kommunikation och förvaltning.

Relaterat material

Barnmorskeförbundet närmar sig Saco

Barnmorskor på väg mot att bilda eget fackförbund

Sineva Ribeiro: ”Jag tror inte på splittring”

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev