tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Blod kan ges direkt på olyckplatsen

Publicerad: 22 oktober 2015, 13:21

BLODTRANSFUSION.

Från och med i dag är ambulanshelikoptern i Västra Götalandsregionen utrustad med frystorkad plasma och blod för transfusion redan på olycksplatsen.

Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

– Du kan ju flyga till ett sjukhus och hämta blod, men här har vi skapat ett system där vi har blod på basen tillgängligt 24/7. Och det finns, vad jag vet, ingen annanstans i landet, säger Per Arnell, verksamhetschef för ambulanshelikoptern, till Dagens Medicin.

Blodet hämtas från blodcentralen på Kungälvs sjukhus en gång i veckan och förs till helikopterbasen i Säve. Tanken är att oanvänt blod ska bytas ut varje vecka och lämnas tillbaka för att kunna användas på sjukhuset. Enligt Per Arnell är logistiken däremellan en utmaning då det är viktigt att blodet hålls kylt hela tiden, därför kommer också temperaturen att noga övervakas ”online” av en mediciniskteknisk avdelning, MTA, i Kungälv.

– Vår ambition är att flytta ut modern intensivvård på olycksplatsen, och om vi pratar blödningschock innebär det blodprodukter. Jag tror inte att vi kommer att kunna rädda livet på dussintals, de är ett fåtal. Men jag tror att vi kan göra skillnad och förbättra prognosen för många.

Förutom traumautlöst blödningschock ska även gastrointestinal blödning eller aortaruptur behandlas med prehospital blodtransfusion. Detta för att undvika att patienten kommer i en hypovolemisk chock, som i sin tur kan vara svårt att bryta.

– Kvaliteten på prehospital vård har förbättrats allt mer, man har tagit väldigt många steg de senaste tio åren. Ju tidigare vi kan leverera högkvalitativ intensivvård desto bättre är det.

Två enheter blod av typen O Rh-negativ, som alla människor oavsett blodgrupp kan ta emot, kommer att finnas i ambulanshelikoptern. Och frystorkad plasma finns kontinuerligt sedan det infördes i verksamheten tidigare i år.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev