Omvårdnad
Cityakuten hamnade mitt i terrordådet
Publicerad: 11 april 2017, 07:11
Bild 1/3
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
Personalen på Cityakuten tog sin sjukvårdsutrustning och sprang ut på gatan för att hjälpa till efter terrordådet på Drottninggatan.
Ämnen i artikeln:
Terrordådet på Drottinggatan– Det kom in en person och berättade att det låg döda och skadade människor på Drottninggatan och att det var blod överallt. Han sa ”ni är sjukvårdspersonal, ni kan inte stanna här, ni måste ut och hjälpa till”, berättar sjuksköterskan Anette Wetzel.
Cityakuten med ett antal specialistmottagningar var den sjukvårdsinrättning som låg närmast förra veckans attack på Drottninggatan. Vid klockan tre på fredagseftermiddagen blev Cityakutens personal på olika sätt uppmärksammade på det som precis hade hänt ett stenkast därifrån.
Inom några minuter samlades sjukvårdspersonal från hela Cityakuten. Anette Wetzel tog på sig rollen att samordna förberedelserna och förse alla med utrustning. En av de första i teamet från Cityakuten som kom ut på Drottninggatan var sjuksköterskan Annika Nilsson.
– Det var chockade och skadade människor som låg och stod överallt, berättar Annika Nilsson.
Grupperna från Cityakuten fick hjälp av ambulanspersonal, brandmän och poliser att hitta till dem som behövde hjälp. Kirurgen Anders Dahl leddes till en svårt skadad kvinna som privatpersoner hade burit bort en bit från Drottninggatan där hon blivit påkörd av lastbilen.
– Jag gav smärtstillande och fixerade frakturer innan hon transporterades vidare till sjukhus, berättar Anders Dahl.
Han gick sedan flera rundor längs Drottninggatan och in i butiker dit folk hade flytt för att leta efter fler svårt skadade som behövde läkarvård. Under tiden hjälpte Annika Nilsson och hennes team chockade och traumatiserade människor att ta sig till Cityakuten. En kort promenad som blev dramatisk.
– Vi tvingades ta skydd inne på en grillkiosk när det kom tungt beväpnade poliser och skrek åt oss att ta skydd, berättar hon.
Annika Nilsson har varit med om många övningar på liknande scenarion.
– Allt fungerade som på övning med en viktig skillnad. Rädslan. Vi visste inte vad som hade hänt när vi gick ut. Vi visste bara att det fanns många skadade människor. Det fanns hela tiden en rädsla för att det skulle hända någonting mer, berättar hon.
Annika Nilsson och Anders Dahl tycker ändå båda att de lyckades hålla sig fokuserade på sin yrkesroll när de gick runt i det kaos som rådde på Drottninggatan.
– För mig blev det som att gå in i en bubbla där du är helt fokuserad på det du ska göra, säger Anders Dahl.
De är båda imponerade över det arbete som sjukvårdspersonal, poliser och brandmän gjorde på plats. De beskriver att det fanns en anda av att hjälpas åt och arbeta tillsammans. Också från privatpersoner på plats som bland annat hjälpte till att bära skadade.
Medan de svårast skadade togs till sjukhus öppnade Cityakuten sina dörrar för ett stort antal chockade och traumatiserade patienter. Läkare, sjuksköterskor, kurator och psykolog fanns på plats för att stötta och erbjuda vård till dem som blivit ögonvittnen till attacken på Drottninggatan. Efter en stund utrymde polisen Cityakuten och personalen fick flytta med patienterna till närbelägna Centralbadet där de fortsatte att erbjuda vård under några timmar.
De sjuksköterskor och läkare som Dagens Medicin träffar på Cityakuten några dagar efter attacken är alla tacksamma över att de fick vara med och bidra under de dramatiska timmarna i Stockholm city.
– Även om någon hade förbjudit mig att gå ut och hjälpa till hade jag velat göra det ändå. Det finns i blodet, säger Annika Nilsson.
Relaterat material
Övning gav trygghet på S:t Göran
Sjukhus fick avvisa läkare efter terrordådet
Krisledning fortsätter efter terrordådet
De räddade liv efter dådet på Drottninggatan
SAMUEL ÅSGÅRD