måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

"Det är skönare att bli stucken en gång än fem"

Publicerad: 9 februari 2016, 15:35

ST-läkaren Johanna Steinwall (till höger) instruerar sjuksköterskan Lena Nilsson i hur hon ska göra ultraljud på sjuksköterskekollegan Simon Nordin. ”Det är ju ganska avancerade saker, men jag känner att kärlaccessen är det vi kommer ha mest användning för”, säger Lena Nilsson. Foto: Isabelle Beckman

Hallå där Peter Lindberg, sjuksköterska på medicinkliniken på Capio S:t Göran, som på tisdagen höll Sveriges första ultraljudskurs för sjuksköterskor med ett 30-tal deltagare från hela landet.

Ämnen i artikeln:

Ultraljud

Vad kan sjuksköterskor använda ultraljud till?

– Jag har hållit på några år med ultraljud för att hitta kärl, men man kan också använda det för att kolla om det finns vätska i lungorna. Det tar bara några minuter, så det är bra när man har ont om tid och svårt sjuka patienter. Vi fick frågan av Sena, Riksföreningen för Akutsjuksköterskor, om det inte vore roligt att hålla en kurs om detta, så det är första gången vi gör det nu.

Vem tjänar på det?

– Alla. Om man använder ultraljud för att hitta kärl är det ju bra för patienten, det är skönare att bli stucken en gång än fem gånger. Och ultraljud är inte farligt för patienten, eller gör ont. Vi ger jättemycket stickhjälp ute på avdelningarna.

Vad hoppas du med dagen?

– Att deltagarna tar med sig detta till sina kliniker och att sjuksköterskor börjar använda ultraljud. Ju bättre vi blir på detta desto mer kan läkare också lita på oss.

Kan det finnas motstånd mot detta?

– Mer mellan sjuksköterskor än från läkare. Läkarna hos oss uppmuntrar och hjälper oss mycket.

Kursen arrangeras av Dagens Medicin och Riksföreningen för Akutsjuksköterskor, Sena. Kursledare tillsammans med Peter Lindberg var Christofer Muhr, specialistläkare i internmedicin på Capio S:t Görans sjukhus.

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev