måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Enkel teknik gav längre liv vid svår cancer

Publicerad: 4 juni 2017, 12:00

Ethan Basch, presenterar resultaten på en presskonferens under Asco (till höger). Inrapporteringen av symtom kunde ske med en läsplatta. Foto: Thinkstock, till vänster och Carl-Magnus Hake, till höger

Med ett webbverktyg förbättrades överlevnaden hos patienter med spridd cancer. Det visar en randomiserad studie som presenterades på Asco under söndagsmorgonen.

Ämnen i artikeln:

ASCOLungcancerBröstcancer

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


– Resultaten ser väldigt bra ut. Som onkolog blir jag glad över att se en förbättrad överlevnad på flera månader med ett så pass enkelt komplement till palliativ vård, säger Magnus Bäcklund, onkolog vid ASIH Stockholm södra.

Med webbverktyget kunde patienter själva rapportera in symtom – till följd av cytostatikaterapi – när som helst under dygnet. Dessa samlades i en rapport som läkaren kunde ta fram vid nästkommande besök på kliniken. Om patienten skulle ha svåra eller förvärrade symtom skickades en så kallad alert via mail till en sjuksköterska.

Studien pågick mellan 2007 och 2011 och innefattade 766 patienter med svår cancer i bland annat lungor, bröst och urogenitalier. Samtliga hade metastaser, vilket betyder att tumörcellerna har spridits i kroppen.

Vilka som fick använda webbverktyget avgjordes via lottning. Deltagarna som blev utan tekniken utgjorde en kontrollgrupp och deras symtom dokumenterades i stället vid besök eller via telefonsamtal till kliniken.

Resultaten visar att överlevnaden i snitt var 31 månader bland deltagare som använde webbverktyget. Motsvarande siffra var lägre i kontrollgruppen, 26 månader.

Forskarna bakom studien för fram tre möjliga förklaringar till den bättre överlevnaden:

■ Sjukvården kan bättre ta hand om symtom innan de orsakat mer allvarliga komplikationer.
■ Interventionen höjer patietnernas fysiska funktionsnivå, vilket är kopplat till bättre överlevnad.  
■ Hanteringen av biverkningar från cytostatika, vilket kan göra att patienterna kan stå på behandlingen längre.

Webbverktyget kallas för STAR och är så pass användarvänligt att även personer med begränsad erfarenhet av internet kunde göra inrapporteringar, enligt forskarna. Det kunde exempelvis ske hemifrån via en läsplatta. Några av symtomen som rapporterades in var illamående, försämrad aptit, svårigheter att andas, trötthet och yrsel. Symtomen graderades med hjälp av en särskild poängskala.

Resultaten presenterades under söndagens plenarsession där man uppmärksammar forskning som anses ha stor betydelse för sjukvården. Studien är även publicerad i Jama.

– Jag är imponerad av att studien påbörjades redan för tio år sedan. I USA är man alltså tidig på bollen gällande olika tekniska lösningar för patienter. I Sverige ser däremot bilden annorlunda ut. Här används e-hälsa flitigt inom exempelvis reumatologin, men vi har egentligen inte kommit någonstans när det gäller cancerpatienter, säger Magnus Bäcklund.

För närvarande utvärderas webbverktyget ytterligare i en nationell, multicenterstudie. Här används en uppdaterad version av STAR där inrapporteringen av symtom även kan göras med en mobil eller en persondator.

Läs mer i abstract:

Ethan Basch med flera. Overall survival results of a randomized trial assessing patient-reported outcomes for symptom monitoring during routine cancer treatment.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev