tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Ersta sjukhus tvingas spara

Publicerad: 31 mars 2015, 12:04

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Ersta sjukhus i Stockholm missar avtal och får ekonomiska problem.

Ämnen i artikeln:

Ersta sjukhusRegion Stockholm

– Vi drar in administrativa tjänster och håller läkar- och sjukskötersketjänster vakanta tills vidare, säger sjukhuschefen Jan-Åke Zetterström till Dagens Medicin.

Den relativt nya gynekologiska mottagningen läggs ner.

Ersta sjukhus, som drivs av den ideella föreningen Ersta diakoni, får sina patienter genom avtal med landsting och genom olika vårdval. Stockholms läns landsting har nu varslat om att det under 2015 inte blir några extra beställningar inom medicin och kirurgi.

Jämfört med 2013 och 2014 minskar därmed sjukhusets intäkter med nära 30 miljoner kronor per år, med en total budget på 240 miljoner för de verksamhetsområdena.

– Det är mycket pengar för vår del. Patienttrycket har inte minskat, däremot har vården på storsjukhusen blivit dyrare än beräknat och det påverkar oss, säger Jan-Åke Zetterström.

Ersta sjukhus har räknat med att få en allt viktigare roll i och med utflyttningen av sjukvård från Karolinska universitetssjukhuset och andra stora sjukhus.

– Vi hoppas fortfarande på det. Men som ideellt driven verksamhet kan vi inte ta ekonomiska risker därför måste vi göra besparingar, säger Jan-Åke Zetterström.

I regeringens direktiv till utredningen om vinster i välfärden lyfts särskilt intresset för idéburna och ideella aktörer inom vården och omsorgen. Men det har än inte fått något genomslag i det stockholmska vårdsystemet.

Relaterat material

Kort varsel för lägre ersättning inom vårdval

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev