tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Facket liknar sjuksköterskelösa enheter vid Macchiarini-experiment

Publicerad: 14 juni 2017, 10:46

Sineva Ribeiro. Foto: Ulf Huett

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro drar paralleller med Macchiarini-skandalen och anser att det är bättre att hålla stängt än att ha en avdelning utan sjuksköterskor.

Ämnen i artikeln:

VårdkrisenDanderyds sjukhusLasarettet i YstadVårdförbundet

JK


Vid Lasarettet i Ystad planerar man i nästa vecka att öppna en ny observationsenhet och vid Danderyds sjukhus hoppas man snart kunna öppna en ny eftervårdsavdelning. Gemensamt för dem är att sjuksköterskor inte ingår i bemanningen.

– Att bedriva omvårdnad utan sjuksköterskor strider helt mot den etablerade forskningen. KI har precis skrivit en stor rapport som visar att bristen på sjuksköterskor leder till större vårdskador, högre mortalitet, sämre nutrition, fler trycksår och annat, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till Dagens Medicin.

Hon anser att kostnaden i längden kommer att bli högre utan sjuksköterskor i den nära vården, jämfört med att ge dem goda villkor.

– För det är så tydligt att det är det det hänger på.

Sineva Ribeiro säger att Vårdförbundet ser att det pågår en ”kompetenskarusell” där sjuksköterskor väljer bort dåliga arbetsgivare. Förbundet får också signaler om att sjuksköterskestudenter får kalla fötter kring sitt yrkesval när de under sin praktik blir varse villkoren i vården.

Enligt de intervjuade cheferna hade alternativet till de sjuksköterskelösa enheterna varit inga enheter alls. Behövs det inte göras något här och nu?

– Det som behövs är att se över villkoren för dem som har slutat, du inte kan lappa och laga utan måste se helheten.

Sineva Ribeiro poängterar att svensk vård ska bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet, något hon anser saknas i fallen med de sjuksköterskelösa enheterna.

– Att göra experiment med människors liv är faktiskt helt fel i vården.

Sineva Ribeiro fortsätter:

– Jag kan jämföra det med Macchiarini. Var finns det etiska rådet som har godkänt det här? Vad innebär det för dem vi finns till för i vården? Är det inte bättre att stänga än att vi får dödsfall, eller ökade vårdskador? Att patienterna får åka någon annanstans?

Sommaren har bara börjat, tror du att det kommer fler liknande avdelningar?

– Tyvärr tror jag det. Tyvärr tror jag att man kommer att fortsätta att lappa och laga och inte förrän vårdskadorna och dödsfallen ökar, så kommer man att göra något åt det.

Relaterat material

Även Danderyd öppnar avdelning utan sjuksköterskor

Ystad öppnar avdelning utan sjuksköterskor

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev