söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Fel patient skickades hem

Publicerad: 27 oktober 2015, 15:05

Patienten blandades ihop med en annan och skickades hem från akuten, trots behov av sjukhusvård. Denna anmälan är en av orsakerna till att Ivo nu vill granska akuten på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.


Patienten har anmält till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att hon skickades hem från akutmottagningen trots att hon behövde sjukhusvård.

Denna anmälan är en av orsakerna till att Ivo nu vill att sjukhuset ser till att åtgärda flera risker för patientsäkerheten.

Patienten har enligt anmälan diagnosticerats med både cancer och ulcerös kolit under de senaste åren. Hon kom till akuten i augusti med hög feber, smärta, blödningar och läckande avföring från stomi och ändtarmsöppning.

Kvinnan gavs morfin och fick beskedet att hon skulle läggas in på vårdavdelning. I väntan på en ledig plats blev hon dock kvar på akuten i flera timmar. Därefter blev hon tillsagd att åka hem.

Hon fick själv ta en taxi, medtagen och påverkad av morfin. Ett par timmar senare blev hon uppringd av personal på akuten, som uppmanade henne att omedelbart komma tillbaka. Orsaken ska enligt anmälan ha varit att hon blivit ihopblandad med en annan patient och aldrig skulle ha skickats hem.

Ivo har inte fattat något beslut i detta ärende ännu. Men enligt uppgift till Dagens Medicin är patientens anmälan en av orsakerna till att Ivo nu begärt svar av vårdgivaren på hur brister i patientflödet, kompetensförsörjningen och övervakningen av patienterna ska åtgärdas. Myndigheten har även gjort två inspektioner på akutmottagningen.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev