onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Forskare: Äldre bör ta större eget ansvar vid fallolyckor

Publicerad: 17 mars 2014, 09:07

Foto: Thinkstock.com

Dålig sandning är många äldres förklaring till varför de skadats i fallolyckor, visar en ny studie. Forskarna tycker att de äldre borde ta större eget ansvar.


Doktoranden Lina Gyllencreutz, som är specialistsjuksköterska inom ambulanssjukvården i Västerbotten, har frågat ut 300 äldre personer som fallit och skadat sig. Hon ville veta hur de själva såg på orsakerna till olyckorna, som inträffade mellan 2009 och 2011 .

De allra flesta skyller på omgivningen: dålig sandning, gropar i gångbanan, is under snöslasket eller höga trottoarkanter. Endast var fjärde förklarar olyckan med yrsel eller andra fysiska problem. De som tycker att de borde tagit mer ansvar själva anser att de inte varit tillräckligt uppmärksamma.

– Men ingen av dem pratade i mobil eller lyssnade på radio. De tycker att de borde ha sett sig för mer och inte jäktat, säger Lina Gyllencreutz i ett pressmeddelande.

Hon förvånas av att de äldre inte anger att de borde ha använt broddar, gångstavar eller rollator.

Hela 60 procent i studien har fått skador som betecknas som icke lindriga: brutna handleder eller armar eller skador i ansiktet. 65 personer hade skadats så illa att de fick läggas in på sjukhus. Tillsammans hade de 550 vårddagar.

Forskaren P-O Bylund vid Akut- och katastrofmedicinskt centrum drar slutsatsen att det personliga ansvaret kan spela roll för att förhindra olyckor, inte enbart att kommunen sköter sandningen.

– Det kan löna sig att ta reda på väglaget och att använda sig av hjälpmedel som förbättrar balansen, säger han.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev