söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Fysioterapeuter avlastar sjuksköterskor

Publicerad: 23 december 2014, 13:27

Foto: Thinkstock

På Visby lasarett avlastar fysioterapeuterna sjuksköterskorna under helgerna.


Under hösten diskuterade sjukvårdsledningen på Gotland problemen som uppstår inom sjukvården i och med att det är svårt att få tag i sjuksköterskor och undersköterskor.

– Vi funderade över om det fanns några kreativa lösningar och kom på att eftersom mycket ligger på undersköterskorna på ortopedavdelningen vore det bra att avlasta dem, säger Kerstin Lindgren, tillförordnad chef för resursområdet habilitering och rehabilitering, till Dagens Medicin.

I november började fysioterapeuterna på frivillig basis en prövotid med helgbemanning för att avlasta sjuksköterskor och undersköterskor. Tanken är att fysioterapeuterna utför sina arbetsuppgifter, som vanligtvis utförs på vardagar, så att undersköterskor och sjuksköterskor kan koncentrera sig på sina.

– Jag tror att man känner lojalitet när fler hjälps åt när det kärvar, säger Kerstin Lindgren.

Fysioterapeuterna på ortopedavdelningen såg snabbt att helgbemanningen var till stor nytta.

– Någon patient som gjort en höftoperation kunde få komma hem några dagar tidigare på grund av att patienten kunde träna på helgen. En annan ryggpatient kunde mobiliseras tidigare än annars, säger Kerstin Lindgren.

Nu för fysioterapeuterna loggdagbok där de beskriver vilka insatser de gör. Vid årsskiftet görs en utvärdering och Kerstin Lindgren berättar att man redan nu har börjat titta på schemaförslag och om bemanningen som finns i dag räcker.

– Vi ser att det finns ett behov av den här typen av helgbemanning även på andra vårdavdelningar där det handlar om akuta insatser inom slutenvården, säger hon.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev