måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Gymnasium överväger läkarstudent som skolsköterska

Publicerad: 2 juni 2017, 10:03

Agnetha Fredin, ordförande i Riksföreningen för skolsköterskor. Foto: Caroline Jacobsen

Kan en student på läkarprogrammets tionde termin anställas som skolsköterska? Nej, svarar specialistförening.

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

JK


– Om man ska ha en tjänst som skolsköterska ska man vara specialistutbildad, det är vår hållning, säger Agnetha Fredin, ordförande i Riksföreningen för skolsköterskor till Dagens Medicin.

Med specialistutbildad avser hon en sjuksköterska som är vidareutbildad till distriktssköterska, barnsjuksköterska eller har gått skolsköterskeprogrammet i Skövde. Och anledningen till att frågan kommer upp är att en gymnasieskola nyligen ställt den till Socialstyrelsen. Myndigheten har ännu inte lämnat något svar.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om den kritik som Riksföreningen för skolsköterskor riktade mot ett gymnasium som anställt en undersköterska som skolsköterska. Efter att frågan uppmärksammades backade skolan och undersköterskan fick i stället anställning som elevstödjare.

Agnetha Fredin säger vill inte svara på frågan om en student på läkarprogrammets tionde termin har samma kompetens som en skolsköterska då hon vill undvika onödiga konflikter. I stället hänvisar hon till de diskussioner som förts mellan Svensk sjuksköterskeföring och läkarkåren och som landat i att det rör sig om två olika professioner.

– Vi konkurrerar inte med varandra utan vi samarbetar, säger Agnetha Fredin.

Även om hon inte vill jämföra kompetensnivå konstaterar hon att en läkarstudent inte har någon legitimation vilket kan medföra svårigheter vid vaccineringar och ordination av läkemedel.

Riksföreningen för skolsköterskor har tidigare bett Socialstyrelsen att förtydliga vilken kompetens som krävs av en skolsköterska. Myndigheten har inte gett något konkret svar utan hänvisat till förarbetena i skollagen där det, enligt utbildningsdepartementet, framgår att elevhälsan förutsätter tillgång till tillräcklig kompetens.

Dagens Medicin har sökt den aktuella gymnasieskolan för en kommentar.

Frågan

”Får en underläkare anställas som skolsköterska? Underläkaren är läkarstuderande och har studerat 10 terminer på läkarutbildningen vid ett svenskt lärosäte.”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev