fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Han vill hjälpa barn som far illa

Publicerad: 15 september 2015, 07:11

”Det är lite av ett livsmål, jag ska få det här att fungera”, säger ambulanssjuksköterskan Axel Moberg om socialanmälan.se. Foto: Aidventure

Det är mycket snack om orosanmälningar i vården, men det görs inte mycket åt dem. Det har ambulanssjuksköterskan Axel Moberg satt som livsmål att ändra på och nu tar han sitt projekt socialanmälan.se ett steg vidare.


JK


Axel Moberg minns tydligt den händelse som satte i gång allting.

Klockan var omkring tre en vardagsnatt och han och hans kollega hade fått ett larm om en smärtpåverkad kvinna i Nynäshamn söder om Stockholm. Väl framme i lägenheten märkte de snart att kvinnan inte verkade ha speciellt ont. Däremot visade hon upp ett drogsökande beteende och frågade rakt ut om hon inte kunde få morfin eller stesolid.

Då kvinnan inte ville följa med till sjukhus, vilket är ett krav om någon får morfin eller stesolid, packade Axel Moberg och hans kollega ihop sin utrustning för att åka. Då vände sig kvinnan till sitt tonåriga barn som stod i pyjamas i dörröppningen och sade: Då får du hålla mig sällskap i natt igen, så som du brukar.

– Det här barnet förstod säkert inte vad som hände, eller varför. Men det är fan ingen optimal skolgång när det blir så där, säger Axel Moberg till Dagens Medicin.

När han efter händelsen ville skriva en orosanmälan till socialtjänsten hade han först svårt att hitta en blankett men hittade till slut en gammal faxkopia i en pärm. När kollegan fick klart för sig vad han gjorde sade han:

– Jag vet att vi borde, men vi skriver inte sådana där.

Det är det Axel Moberg nu vill ändra på.

Orosanmälningar berörs på såväl utbildningar som kurser och pm, förklarar han. Men exakt hur man gör, och hur informationen ska komma vidare till socialtjänsten, är det få som vet. I fallet med tonåringen i Nynäshamn tog det Axel Moberg 30–40 minuter och samtal med både SOS Alarm och polisen för att slutligen få svaret att han skulle faxa blanketten till socialjouren, som i sin tur skulle faxa den vidare till socialtjänsten.

Frustrerad och med insikten att problemet även delades av polis och skola tog Axel Moberg därför initiativet till den ideella föreningen och hemsidan socialanmälan.se. På sidan, som tidigare nominerats till Dagens Medicins pris Guldskalpellen 2014, finns en utskrivningsbar blankett och en karta med kontaktuppgifter till socialtjänster runt om i Sverige. Innan oktober är slut hoppas Axel Moberg att alla landets kommuner finns med.

– Det måste vara tydligt, enkelt och utgå från användarperspektivet. Det är så basic att det nästan är larvigt att prata om, säger Axel Moberg.

I slutet av september anordnar Socialanmälan.se en konferens på Sophiahemmet för att ta fram en nationell standard för orosanmälningar. På sikt hoppas Axel Moberg även kunna hitta strukturer för ett nationellt center som kan ta emot orosanmälningar över telefon för att på så sätt kunna generera avidentifierad statistik så att samhället kan rikta sina insatser. Anmälningarna är sedan tänkta att krypteras och skickas till socialtjänsten över nätet, i stället för som i dag via fax.

Hur många orosanmälningar som passerat socialanmälan.se vet inte Axel Moberg men fram tills i dag har sidan haft mer än 3 000 unika besökare.

– Är det sedan bara en hundradel eller en promille som har lett till faktiska anmälningar så har det funkat, säger han.

Relaterat material

Guldskalpellen Stockholm

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev