söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Hoten ökar på akutmottagning – vill ha flyktväg

Publicerad: 3 december 2018, 11:30

Foto: Michael Breider

I triage-rummen på akutmottagningen i Växjö är det svårt att fly från hotfulla situationer, ett fenomen som blivit allt vanligare. Nu har ett förslag lämnats in för att öka säkerheten.

Ämnen i artikeln:

Region KronobergCentrallasarettet Växjö

– Det är någonting vi har pratat om tillsammans. Det är ett gemensamt förslag från chefer, skyddsombud och en sjuksköterska som är ansvarig för området hot och våld, säger Magdalena Gustafsson, akutmottagningens avdelningschef på Centrallasarettet i Växjö.

Förslaget gäller dem triage-rum där mottagningens personal dagligen kommer i kontakt med patienter och anhöriga, som en första anhalt. Bland annat har fler dörröppningar varit uppe för diskussion och förslaget skulle innebära en omplacering av rummets medicinska utrustning.

– Patienten kan komma in genom dörren och ställa sig så att man blir intryckt mot ett hörn. Vi har inte haft något situation där någon sjuksköterska eller undersköterska behövt fly från en situation i triage-rummen, men vi ser att möjligheten att det skulle kunna hända finns, säger Magdalena Gustafsson.

Magdalena Gustafsson har jobbat på mottagningen i tolv år och hon menar att hot från patienter och anhöriga är ett växande problem som nu inträffar mer eller mindre varje vecka.

– Jag tycker att det blivit en successiv förändring under de här åren. Våldsituationer skulle jag inte säga att vi har mycket av, men hotsituationerna är fler.

När förändringarna skulle kunna genomföras är i nuläget oklart.

– Jag vet att det är uppe för beslut och jag hoppas att vi får det inom kort.

Relaterat material

Utsatt akutpersonal startar självförsvarskurs

Hot mot personal – intensivavdelning låst

Vården testar anonyma namnbrickor

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev