tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Huvudskyddsombud larmar Ivo om Huddingeakuten

Publicerad: 21 juli 2015, 09:18

Outbildad personal får gipsa, röntgentider missas och förvirrade patienter rymmer. För sjuksköterskan Sinikka Isohalo är det den värsta sommaren på femton år.


Den åttonde juli genomförde Inspektionen för vård och omsorg ett besök på akuten på Karolinska i Huddinge efter att Vårdförbundets huvudskyddsombud Liv Andersson kontaktat dem.

– Jag hoppas de är hårda i sin bedömning och markerar att läget inte är acceptabelt, säger sjuksköterskan Sinikka Isoaho som arbetat på akuten i femton år.

Vårdföbundet menar att den sedan i vintras ansträngda personalsituation, med många vakanta sjukskötersketjänster, nu kulminerat under sommaren. Ledningen som under våren arbetat aktivt för att rekrytera personal har inte lyckats får tag på tillräckligt många sjuksköterskor. Trots hjälp från bemanningsföretag har vikariebristen kvarstått.

I stället har flera nyutexaminerade sjuksköterskor som ännu inte fått ut sin legitimation anställts.

– Utan legitimation får de inte arbeta helt självständigt, vilket i sin tur innebär merarbete  för oss erfarna kolleger. Det är svårt att hinna med allt och en missad tid på röntgen kan innebära ytterligare en halv dags väntan på akuten för patienten, säger Sinikka Isoaho.

Även överbeläggningar på sjukhuset stoppar upp flödet och patienterna blir liggande länge innan de får komma till en avdelning, i bland upp till mer än ett dygn.

–Vi måste gå och låna läkemedel, ordna med sängar och ta hand om kvarliggande patienter fast det inte alltid finns tid eller resurser för det. Akuten är inte byggd för att patienter ska ligga kvar och få den vård som borde ges på en vårdavdelning. Framför allt är det äldre patienter som drabbas, säger Sinikka Isoaho till Dagens Medicin.

Efter att Vårdförbundet fått samtal från flera oroliga medlemmar angående patientsäkerheten på akutmottagningen valde huvudskyddsombudet Liv Andersson att ringa till Ivo.

– Jag ville att de skulle komma och se med egna ögon hur situationen är här. Mycket av det som vi inte skulle ha accepterat för tio år sedan är i dag helt normaliserat i vården, till exempel väntetiderna på akuten och överbeläggningar, säger Liv Andersson till Dagens Medicin.

Det visade sig då att myndigheten fått en anonym skrivelse redan i juni om risker för patientsäkerheten på Huddingeakuten.

– Jag är orolig för patienternas skull, men också för personalen. Vad händer med dem som pressat sig till det yttersta nu och när orken tar slut, undrar Liv Andersson.

Inom ett par veckor väntas ett utlåtande från Ivo.

Relaterat material

Vårdförbundet: Kan vara värsta sommaren hittills

SANNA BJÖRKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev