måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Ingen jour på ambulansen i Östergötland

Publicerad: 16 december 2014, 12:45

För att kunna ställa högre krav har Landstinget i Östergötland valt att ta bort jourersättning vid upphandling av ambulanssjukvård.

Ämnen i artikeln:

Ambulanssjukvård

JK

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


– I sak så brukar vi inte lägga oss i rena arbetsgivarfrågor, men vi har sett att jouruttag på personal i ambulans sänker kvaliteten. Så ur en kvalitetssynpunkt har vi valt att inte tillåta jouruttag, säger Erik Freiholtz, verksamhetsutvecklare och avtalsansvarig på enheten för prehospital vård vid Landstinget i Östergötland, till Dagens Medicin.

Han förklarar att jourstoppet gäller både ambulanssjukvårdare och ambulanssjuksköterskor och att initiativet kommer från landstinget, och inte från fackförbunden.

I nuläget så har en av länets ambulansentreprenörer, Premedic, ingen jour på flera av sina ambulansstationer. Medan den andra entreprenören, Falck, generellt har ett högt jouruttag, förklarar Erik Freiholtz.

– Så det blir en större förändring för den ena länsdelen än för den andra, säger han.

Hur påverkar det kostnaden?

– Exakt hur entreprenörerna räknar på det där med jour kan inte vi sätta någon prislapp på, men det är klart att det kommer att innebära en merkostnad.

Men ni anser att det är värt det?

– Ja, vi räknar med att kunna ställa högre krav på utförandet när vi inte har jour.

Upphandlingen av ambulanssjukvården börjar i februari 2016 och avtalstiden är fem år med möjlighet till två års förlängning. Enligt tidningen Kommunalarbetaren innebär den slopade jouren att vissa ambulanssjukvårdare slipper sju timmars jourarbete. Sju timmar som tidigare har legat utöver deras ordinarie veckoarbetstid på 38,25 timmar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev