tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Karolinska svarar om värdebaserad vård

Publicerad: 6 december 2017, 10:42

Melvin Samsom.

Foto: Pax Engström Nyström

Karolinskas chef Melvin Samsom hävdar att värdebaserad vård endast är en del i sjukhusets nya organisation. Hur NKS är byggt spelar en lika stor roll.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetSahlgrenska universitetssjukhuset

JK


Sahlgrenska universitetssjukhuset konstaterade i går att det inte finns tillräckligt med forskningsstöd för att föra in värdebaserad vård i hela vården. Detta efter  en rapport där 1 320 forskningspublikationer granskats.

– Vi känner att det är bra att vi kan luta oss mot den här utvärderingen, i stället för att bara sätta ett finger i luften och känna vartåt det blåser, säger Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Dagens Medicin.

Hon anser att värdebaserad vård fortfarande kan ha en plats i vården som en metod bland många. Samtidigt varnar hon för en tendens att tro att det ska finnas en lösning på alla problem. Och lägger till:

– Vi är ett universitetssjukhus och vi vill grunda oss på vad forskningen säger.

Karolinska universitetssjukhusets sjukhusdirektör Melvin Samsom har inte möjlighet att ställa upp på en intervju med Dagens Medicin men svarar via mejl att sjukhusets ledning kommer att ta del av Sahlgrenskas rapport om det går.

”Vi kommer att fortsätta använda värdebaserad vård som ett strategiskt ramverk och en del i förändringsarbetet att sätta patienten i centrum. Men värdebaserad vård är endast en del i den nya verksamhetsmodellen.”

På frågan om det inte är viktigt för Karolinska att, likt Sahlgrenska, grunda sig i forskning svarar Melvin Samsom:

”Absolut. Vi tar kontinuerligt in ny information och forskning i allt vi gör. Men förändringsarbete är något som tar tid, det tar tid att få en ny struktur på plats och att se att den börjar ge resultat. Vi är dock fortfarande övertygade om att det är rätt att fortsätta utveckla en modell som utgår från att öka värdet för patienten.”

I Sahlgrenskas rapport avråds det från att införa en tematisk organisation utifrån värdebaserad vård. Enligt Melvin Samsom är det dock inte vad som har skett vid Karolinska universitetssjukhuset.

”Man måste särskilja det strategiska ramverket från designen av en organisationsmodell, det är två olika saker. Värdebaserad vård hjälper oss att vara fokuserade på värdet för patienten. Den tematiska organisationen är lika mycket byggd utifrån den nya sjukhusmiljö vi fått i Solna, som är designad efter ett nytt tematiskt sätt att jobba.”

Melvin Samsom skriver att värdebaserad vård, i hans mening, inte är att betrakta som en organisationsmodell, utan ett strategiskt ramverk.

”Grunden är att sätta patienten först, till exempel genom att mäta utfall som är viktiga för patienten och att utifrån det förbättra vården, det vill säga värdet för patienten.”

Melvin Samsom skriver vidare att Karolinska anpassat sin verksamhetsmodell till sjukhusets nya uppdrag vad det gäller högspecialiserad vård och en bättre integration av vård forskning och utbildning. Verksamhetsmodellen ska styra mer mot kvalitet, snarare än kostnader, och även fokusera på hur arbetet i de ”nya moderna vårdmiljöerna i den nya sjukhusbyggnaden” ska gå till.

Vi inför alltså inte ett färdigt koncept utan har byggt en egen modell som passar just oss på Karolinska.”

Relaterat material

Sahlgrenska: Värdebaserad vård saknar stöd i vetenskapen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev