Omvårdnad
KI letar lösningar för utbildningsplatser
Publicerad: 13 juni 2017, 10:23
Foto: Jesper Cederberg
Läkarstudenter som går verksamhetsförlagda utbildningar på Karolinska universitetssjukhuset i Solna riskerar att missa sina examensmål. Det menar Karolinska institutet, KI.
KI har kartlagt konsekvenserna för utbildningsmöjligheterna när Karolinska universitetssjukhuset – genom övergången till Nya Karolinska, NKS, – ändrar verksamhetsinnehåll och blir mer högspecialiserat. Det sker samtidigt som landstingets vårdstruktur förändras och vård som tidigare legat på sjukhus utlokaliseras till öppenvård och, eller olika vårdval.
Såväl Stockholms läkarförening som Karolinska institutet har larmat om att utbildningarna påverkas negativt när verksamheter splittras och specialiseras.
Nu har KI gått igenom på vilket sätt, och kommit med förslag på åtgärder.
– Läkarprogrammet är det som påverkas mest, men även ett flertal andra program berörs. I vissa fall påverkas samtliga studenter på viss kurs, eftersom alla är placerade på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, men i flertalet fall berörs endast delar av kursens studenter, säger Annika Östman Wernerson, dekan för utbildning Karolinska institutet.
KI ger exempel på en rad kurser och moment inom läkarutbildningen som påverkas på grund av sjukhusets ändrade inriktning. Genomgången visar på försämrade möjligheter för studenterna att möta patienter med mer vanliga och akuta tillstånd. Det kan då bli svårt att nå vissa examensmål i utbildningen, som exempelvis att självständigt kunna diagnostisera och behandla vanliga sjukdomstillstånd liksom att nå målen för lagarbete och samverkan med andra yrkesgrupper.
KI vill se omedelbara åtgärder för att åtgärda bristerna.
Några lösningar som presenteras av KI innebär att studenterna får gå två och två för att få plats på sjukhuset, eller att andra sjukhus, liksom privata vårdgivare tar ett större utbildningsansvar.
KI:s prorektor Anders Ekbom ska nu göra en sammanställning av problem och förslag på åtgärder. Den ska vara underlag för vidare diskussioner om institutets forskning och utbildning vid sjukhuset.
På KI finns en irritation över att landstinget inte samverkat om hur utbildning och forskning påverkas av förändringarna i vården.
Stockholms läns landsting, som har ansvar för utbildningsplatserna, utreder just nu hur dessa ska bli fler, hur de ska fördelas och finansieras, då vården nu struktureras om.
I projektgruppen finns experter från landstingets centrala förvaltningar, vårdgivare och KI. Projektet hanterar frågor som rör verksamhetsförlagt lärande, så kallade VIL-placeringar på grund och avancerad nivå, liksom AT och ST.
Utredningen ska lägga fram sina förslag i höst.
MIA WÄRNGÅRD