onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Kommunal kräver extra lönehöjningar

Publicerad: 14 september 2015, 09:43

Om inte undersköterskorna prioriteraras i avtalsrörelsen hotar förbundet att lämna LO-samarbetet.


JK

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


– Vi behöver ha frågan om jämställda löner på dagordningen. Våra grupper måste få mer än märket för att inte skillnaderna mellan mans- och kvinnodominerade grupper ska öka. Och då krävs det något mer, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal, till Dagens Medicin.

LO:s styrelse spikade i vintras målet att halvera löneskillnaderna mellan könen till 2028.För att nå dit anser Lenita Granlund att de omkring 150 000 undersköterskor som Kommunal organiserar ska få minst 0,5 procentenheter mer än det så kallade märket redan 2016.

– Det är inte så att någon ska avstå löneökningar. Men det måste finnas en ventil så att några grupper kan få mer, säger hon.

Men om arbetsgivarsidan inte går med på det och ni väljer att lämna LO-samarbetet, blir ni då starkare eller svagare som fackförbund?

– Vi kommer ju ändå att förhålla oss till normeringen på arbetsmarknaden. Men vi kan inte vara med i en gemenskap och en samordning inom LO-förbunden om det inte är så att våra medlemmar får någon utväxling. Och någon sådan utväxling har vi inte sett de tre senaste avtalsrörelserna, det går snarare åt fel håll. Då måste vi göra någonting åt det.

Lenita Granlund poängterar att undersköterskor är ett bristyrke och att en kommande generationsväxling i kombination med att få vill söka omvårdnadsprogrammet på gymnasiet gör att det krävs satsningar på just undersköterskor.

– Den här gruppen måste få bättre yrkesstatus, löner och anställningsvillkor. Det är helt avgörande för välfärden.

Märket

Är de löneökningar som sätts i industriavtalen och som sedan sätter nivån, blir ett märke, för lönerna i övriga avtal.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev