måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Kry satsar på KBT via videomöten

Publicerad: 20 november 2017, 13:07

Jesper Enander. Foto: Kry

Den digitala vårdgivaren Kry breddar sin verksamhet och hoppas snart kunna erbjuda hela landet psykologbehandling via mobilen.

Ämnen i artikeln:

KryDigital vård

Psykologen Jesper Enander har tidigare disputerat i digital psykologi vid Karolinska institutet. I samarbete med bland andra Harvard Medical School har han även varit med och genomfört den första studien i sitt slag där patienter från hela världen har kunnat delta och få internetförmedlad kognitiv beteendeterapi, KBT.

Sedan två månader tillbaka leder han nu också Krys nya satsning på KBT. Verksamheten är under utvekling och Kry hoppas kunna lansera den under våren.

– Det vi kommer att erbjuda först är samtal med psykolog via video. Något som är stort i sig eftersom det är svårt att på tillgång till psykologer inom den offentliga vården, säger Jesper Enander till Dagens Medicin.

Vilken typ av diagnoser är det tänkt att ni ska behandla?

– Mild till måttlig psykisk ohälsa. Det kan handla om stress, nedstämdhet och ångest. Egentligen de problem som du skulle vända dig till en fysisk vårdcentral med i dag.

Exakt hur många psykologer som ska knytas till verksamheten kan Jesper Enander inte svara på i nuläget.

– Vårt mål är att kunna erbjuda den här tjänsten till hela Sveriges befolkning. Vi vill tillgodose den efterfrågan som finns.

Det låter väldigt ambitiöst?

– Det är väldigt ambitiöst. Beroende på var du bor kanske du inte ens kan träffa en psykolog över huvud taget i dag. Och enligt Socialstyrelsens riktlinjer rekommenderas psykologisk behandling högt och ska gärna ges före läkemedel.

Jesper Enander lägger till:

– Vården är i dag långt ifrån jämställd. Har du inte tillgång till psykolog via vårdcentralen har du inte heller tillgång till den vård som Socialstyrelsen rekommenderar. Det är ett av de problem vi ser inom område psykisk ohälsa i dag, och ett av de problem vi vill försöka lösa.

Konkurrenten Min Doktor har under två-tre år behandlat patienter med psykisk ohälsa men enligt chefläkare Henrik Kangro har det då varit psykiater och allmänläkare som stått för behandlingen.

– Vi kommer att jobba mer med att utveckla konceptet psykisk ohälsa med psykologer och försöker se helheten, säger Henrik Kangro till Dagens Medicin och lägger till att även Min Doktor kommer att erbjuda KBT via videomöten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev