måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Läkare: Vårdguiden är missvisande

Publicerad: 5 juni 2017, 07:22

Adam Linder Foto: Fribild

Trots att 40 000 personer i Sverige varje år får blodförgiftning, sepsis, har Vårdguiden kallat infektionen för "ovanlig" på sin hemsida.


Formuleringen har legat kvar trots flera påstötningar från forskare. Först när TT frågar om texten ändras skrivningen. Men andra felaktigheter ligger kvar.

På Vårdguidens hemsida 1177 har det fram till nu stått att blodförgiftning är en ”ovanlig infektion”. I själva verket är det fler som drabbas av sepsis, som det numera heter, än av de fyra vanligaste cancerformerna tillsammans.

Adam Linder, infektionsläkare och sepsisforskare vid Lunds universitet har vid ett flertal tillfällen påpekat för Vårdguiden att informationen om sepsis på hemsidan 1177 är missvisande. I själva verket är det över 40 000 svenskar som drabbas varje år.

– De har lovat att ändra det. Det är verkligen inte bra, det är en stor informationskälla för hela folket, säger Adam Linder till TT.

Trots att Adam Linder kontaktade Vårdguiden första gången redan hösten 2016 och påtalade felen hände ingenting. I mars i år tog han kontakt igen och möttes av ett svalt intresse och så sent som i onsdags hade fortfarande inget hänt.

Efter att TT kontaktat Vårdguiden har nu bara ordet ”ovanlig” tagits bort — trots att en helt ny text om sepsis är på faktagranskning.

– Vi ville göra en mer korrekt text, och vår bedömning är att vi kunde ta bort just det ordet, säger Yoav Bartal, pressansvarig på Vårdguiden 1177.

Men det finns fler uppgifter på sidan som inte är korrekta. Bland annat står att ”man behandlas på sjukhus och de flesta som får behandling blir bra igen.”

I själva verket kan komplikationerna efteråt vara mycket svåra. De som drabbas av den allvarligaste formen septisk chock och vårdas på sjukhus kan tvingas amputera armar och ben. Även njurar och lever kan bli förstörda.

Uppemot hälften av dem som drabbas av den allvarligaste formen överlever inte. Sepsis har en dödlighet på 20 procent.

Den nya artikeln har inte publicerats för att den inte är färdiggranskad, enligt Yoav Bartal. Texten granskas av externa faktagranskare som sköter detta vid sidan av sina ordinarie uppdrag inom sjukvården.

”Och det är just detta steg som dragit ut på tiden i detta fall. Vi hoppas att den nya texten kommer att publiceras under juni månad, men, återigen, detta beror på om texten har passerat de redaktionella stegen”, skriver han i ett mejl till TT.

Innan granskningen är klar är det oklart hur texten kommer att ändras, men informationen kommer att vara längre, mer detaljerad än den tidigare texten och ha en ny titel.

Så identifierar du sepsis

Följande symptom kan vara tecken på sepsis:
Feber och frossa
Andningsbesvär
Allmän svaghet och muskelvärk
Törst och aptitlöshet
Diarré och kräkningar
Ökad hjärtfrekvens
Lågt blodtryck
Låg urinproduktion
Källa: sepsisfonden.se

ELLA SUNDSTRÖM/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev