fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Många sjuksköterskor utsatta för sextrakasserier

Publicerad: 30 november 2017, 08:30

Foto: Thinkstock

40 procent av de kvinnliga sjuksköterskor som svarat i en enkät har utsatts för sexuella trakasserier eller sexuella övergrepp i jobbet. Oftast är förövaren en patient, men i 26 procent av fallen handlar det om en chef eller annan överordnad.

Ämnen i artikeln:

MetooVårdförbundetSineva Ribeiro

I vart tredje trakasserifall är den skyldige en kollega, visar en undersökning bland drygt 1 000 kvinnliga sjuksköterskor från hela landet. Det är ett utsatt yrke, konstaterar Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

– Det ingår ju i vårt jobb att möta människor, både höga chefer, patienter och andra kolleger. Då blir man mer utsatt, säger hon.

Arbetsgivarna har ett stort ansvar för att trakasserierna utreds, åtgärdas och helst också förebyggs, anser Ribeiro.

– Jag tänker att det ska vara nolltolerans mot sexuella trakasserier även när det gäller våra medlemmar. Och det är viktigt att arbetsgivaren tar på sig det ansvaret. Min stora farhåga är att det bara blir en kampanj kring metoo, men att inget händer där det verkligen borde hända.

Ribeiro ser också Vårdförbundets representanter som viktiga i sammanhanget.

– Jag tror att samtalen om detta måste starta på arbetsplatserna. Där får vi stödja våra förtroendevalda och skyddsombud som kan hantera frågan lokalt.

OLLE SVANBERG/TT, DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev