Omvårdnad
Massuppsägning förvånar inte facket
Publicerad: 31 mars 2016, 10:07
Foto: Arne Forsell/Bildbyrån
Vårdförbundets och Region Skånes förhandlingar strandade för en månad sedan. Nu återstår en central lösning.
Dagens Medicin berättade i går att 24 av 40 intensivvårdssjuksköterskor vid Centralsjukhuset i Kristianstad sagt upp sig på grund av missnöje med arbetstider och återhämtning.
Mats Runsten är ordförande i Vårdförbundet, avdelning Skåne.
– Jag är överraskad, vi var inte informerade på något sätt. Samtidigt är det inte förvånande för diskussionen kring deras arbetsmiljö och arbetstider har pågått i sex år. Och nu har de väl kommit till vägs ände. Det är snarare förvånande att det inte har skett tidigare, säger han till Dagens Medicin.
Stödjer Vårdförbundet den här typen av massuppsägningar?
– Nej. Vi har fredsplikt eftersom vi har ett centralt avtal med Sveriges Kommuner och Landsting. Att uppmana till massuppsägningar är en form av stridsåtgärd. Det här känner säkert medlemmarna väl till och de har på inget sätt blandat in oss.
Mats Runsten lägger till:
– Däremot kan man ha förståelse för medlemmaranas beslut att säga upp sig.
Du säger att problemet har pågått i sex år, vad gör Vårdförbundet för att lösa det?
– Vi tog under hösten initiativ till förhandlingar om en regionövergripande arbetstidsmodell för nattarbete, liknande det centrala yrkande vi har mot Sveriges Kommuner och Landsting. Men det avvisade Region Skåne för någon månad sedan på grund av kostnadsskäl.
Enligt Mats Runsten har Vårdförbundet även förhandlat ett förslag från Region Skåne på arbetstidsmodell för intensivvårdsavdelningarna i Helsingborg och Kristianstad. De förslagen sade förbundet dock nej till, förklarar han, då de totalt var sämre än det som redan finns i de allmänna bestämmelserna.
– Där står vi i dag, det pågår inga förhandlingar om arbetstidsmodeller och nattarbete i Skåne.
Mats Runsten vet inte vad klinikledningen i Kristianstad vill åstadkomma i mötena med uppsagda iva-sjuksköterskorna.
– Vill Region Skåne förhandla om en ny arbetstidsmodell så är det Vårdförbundet de ska förhandla med, inte med sina anställda.
Enligt Mats Runsten kan arbetsgivaren visserligen skriva in förmånliga arbetstider i anställningsavtalen eller genom ett så kallat ensidigt åtagande efterskänka arbetstid. Den senare modellen tror han dock inte på, då det avtalet kan sägas upp i princip när som helst.
Vårdförbundet driver centralt frågan om nattarbete och ska senast den 30 november i år träffa en principöverenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting, en eventuell central överenskommelse kan dröja ytterligare ett år till efter det.
Är det den tiden era medlemmar får vänta på att den här frågan ska lösas?
– Ja, det är det Region Skåne har sagt när vi hade överläggningar om ett regionalt avtal. De vill gärna vänta på de centrala förhandlingarna. Det blir två år och det är väl mycket möjligt att det blir så. Vi kommer inte att skriva några lokala kollektivavtal som har sämre värde än vad vi har yrkat på centralt. Vi kan skriva avtal som är bättre, men det verkar inte Region Skåne vilja gå med på, och därmed är frågan lokalt död för tillfället.