tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Möte utan lösning på barnmorskeflykt från Akademiska

Publicerad: 4 mars 2014, 10:10

Drygt 30 barnmorskor på Akademiska har nu sagt upp sig inför sommaren. Ett möte med sjukhusledningen gav ingen lösning.


I februari skrev ett hundratal barnmorskor på Akademiska sjukhuset ett brev till sjukhusledningen där de krävde en ingångslön på 30 000 kronor för nyutexaminerade barnmorskor och 5 000 i lönepåslag för övriga.

– Men svaret dröjde så nu är vi drygt 30 barnmorskor som sagt upp oss i protest mot den löneökning på 4,4 procent som vi har erbjudits. Om alla som sagt upp sig verkligen slutar motsvarar det en tredjedel av barnmorskorna på förlossningen, berättar Johanna Bjarnolf, som själv är en av dem.

Under måndagseftermiddagen hölls ett möte med barnmorskorna och sjukhusledningen. Men någon lösning var inte i sikte, sjukhuset kan inte tillmötesgå lönekraven.

– Barnmorskorna är en prioriterad grupp i årets löneöversyn, de erbjuds nu mer än tidigare, mer kan vi inte ge, säger verksamhetschefen Masoumeh Rezapour Isfahani.

Hur ska ni klara förlossningsverksamheten om 30 barnmorskor slutar lagom till semestern?

Jag hoppas att vi genom diskussioner kan förmå dem att dra tillbaka sina uppsägningar och att vi kan komma överens om en löneutveckling på lite längre sikt. Men vi måste ändå mobilisera resurser på sjukhuset och börja rekrytera så gott vi kan. Vår kapacitet blir förstås sämre om vi tappar så mycket personal, säger Masoumeh Rezapour Isfahani.

Barnmorskorna som har sagt upp sig har redan börjat söka jobb på annat håll.

– Det är inga problem för oss att få nya jobb. I Stockholm behövs barnmorskor och en del har sökt sjuksköterskejobb inom kommunen. Där får vi mer i lön än här på Akademiska, säger Johanna Bjarnolf.

Ni vill ha en löneökning på 5 000 i ett slag, är inte det lite saftigt?

– Det har man haft råd att betala till andra specialistsjuksköterskor med kortare vidareutbildning än den som vi barnmorskor har. Många av oss har arbetat länge. Med dagens löneutveckling skulle vi behöva arbeta 30 år som barnmorskor för att få upp lönen över 30 000 kronor. Det är inte rimligt, tycker Johanna Bjarnolf.

Relaterat material

Facket befarar att det är toppen på ett isberg

28 barnmorskor säger upp sig

BB Sophias entré ger lyftkraft åt lönekrav

Sjuksköterskor ersätter barnmorskor

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev