onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Norrland kan mista sitt universitetssjukhus

Publicerad: 3 september 2015, 09:27

Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Foto: Lars Bygdemark

Med allt färre vårdplatser blir det svårt för Nus att behålla sin status som universitetssjukhus, befarar professor.


JK


Enligt Malin Sund, professor i kirurgi vid Umeå universitet och överläkare på kirurgcentrum vid Norrlands universitetssjukhus, pågår det flera utredningar kring de kriterier som ska definiera framtidens universitetssjukhus och framtidens universitetssjukvård.

Det handlar bland annat om högspecialiserad vård på en god nivå, rimliga väntetider och att sjukhuset kan ta hand om alla diagnoser det förväntas ta hand om.

– Det är klart att har man inga vårdplatser är det svårt att göra det, säger hon till Dagens Medicin.

Enligt Malin Sund blir följden av att sjukhuset inte kan sköta sitt sjukvårdsuppdrag, att det inte heller får utrymme för sitt forskningsuppdrag.

– Allt hänger ihop. Det finns någon slags gräns för vad som är rimligt för att kunna ha kvar ett sådant uppdrag och jag ser det som ett hot att dra ner ytterligare platser.

Hur nära den gränsen är Nus?

– Det är svårt att säga då kriterierna inte är fastställda. Men i ärlighetens namn är det inte bara Nus som har problem, det gäller många av universitetssjukhusen.

Och skulle hända om Norrlands universitetssjukhus blev Norrlands sjukhus?

– Det skulle få väldigt långtgående effekter för Norrland då befolkningen skulle bli av med den högspecialiserade vården. Universitet är också en stor arbetsgivare och det skulle påverka forskningen. Att ha en medicinsk fakultet utan ett stort universitetssjukhus är en ekvation som inte riktigt går ihop.

Enligt Sveriges Radio Västerbotten stängs under hösten 40 av länets totalt 900 vårdplatser. Landstingsrådet Peter Olofsson (S) ser dock ingen risk för att Nus ska förlora sin status som universitetssjukhus.

– Inte utifrån antalet vårdplatser, säger han till radion.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev