Omvårdnad
Nya omvårdnadsronder ökar respekten för sjuksköterskor
Publicerad: 7 april 2017, 08:02
Anestesiläkarna har fått en helt annan respekt för omvårdnad, säger Anna Forsberg, sjuksköterska på thorax vid Skånes universitetssjukhus och professor i vårdvetenskap. Foto: Roger Lundholm
I Lund har läkarna fått större respekt för sjuksköterskorna sedan thoraxkliniken infört omvårdnadsronder varje vecka. Ett unikt arbetssätt enligt sjukhuset.
Ämnen i artikeln:
Skånes universitetssjukhus– Vi har strukturerade ronder som mynnar ut i en vårdplan. Jag vet inga andra som jobbar på det här sättet. Det finns omvårdsronder där man tittar till patienterna en gång i timmen. Men där handlar det om vanlig regelrätt tillsyn, och det är inte det vi jobbar med, säger Anna Forsberg, sjuksköterska på thorax vid Skånes universitetssjukhus och professor i vårdvetenskap.
Omvårdnadsronderna infördes först på thoraxklinikens två vårdavdelningar för två år sedan. Sedan hösten 2016 görs de även på intensivvårdsavdelningen. Syftet är att öka den personcentrerade vården med patienten i fokus, berättar Anna Forsberg.
– Vi möts en timme i veckan på respektive avdelning och intensiven. Då sitter vi ned och diskuterar patienter som avviker från det förväntade. Det är alltid omvårdspersonalen som leder ronden.
Med ”vi” menar hon sig själv, omvårdnadsansvarig sjuksköterska, omvårdnadsansvarig undersköterska, behandlingsansvarig sjukgymnast, arbetsterapeuten på kliniken, avdelningsansvarig läkare och ibland kurator. På intensivvårdsavdelningen deltar också patientansvarig anestesiläkare.
Under mötena diskuteras patientens behov och problem, men också dess tillgångar och resurser. Det senare kan till exempel vara en stark livsvilja, träningsmotivation, fint anhörigstöd eller en religiös tro som skapar lindring.
– Så sätter vi in insatser efter detta och gör en individuell vårdplan som är multiprofessionellt framtagen, säger Anna Forsberg.
Arbetssättet innebär att den medicinska professionen tvingas lyssna mer på omvårdnadspersonalen än vad som var fallet tidigare. Anna Forsberg lyfter särskilt fram anestesiläkarna på intensivvårdsavdelningen som deltar i ronderna.
– De har fått en helt annan respekt för omvårdnad och låter alltid omvårdnadsteamet tala först. Läkarna säger att de för första gången förstår vad det faktiskt innebär att vara på salen nära en svårt intensivvårdskrävande patient. Jag får varje vecka höra hur anestesiläkare pratar om det som vi traditionellt betraktar som omvårdnadsfrågor, med starkt fokus på mellanmänsklighet, välbefinnande och lidande, säger hon.