Omvårdnad
Nytt arbetssätt minskade oro hos barn
Publicerad: 14 april 2014, 05:00
Sjuksköterskan Susan Lindberg initierade ett nytt arbetssätt för autistiska barn som ska sövas.
På anestesi- och operationsenheten på Skaraborgs sjukhus i Skövde följde man tidigare det traditionella sättet inför alla operationer. Det innebar att barn som ska opereras enbart träffar narkossjuksköterskan precis innan de ska in på operation.
– För det mesta gick det bra. Men för barn som bar på dåliga erfarenheter från vården och för barn med autism gick det inte alltid lika bra, säger Susan Lindberg, anestesisjuksköterska på avdelningen.
Hon började läsa litteratur om barn med autism och i dag har hon utvecklat ett nytt arbetssätt.
När barn med autism, som utreds för autism eller som av olika skäl har ångest inför ingreppet de ska genomgå ska opereras kontaktas föräldrarna först av den narkossjuksköterska som söva dem.
– Vi frågar vilka speciella behov som barnet har och vad som krävs av oss i sjukvården för att allt ska fungera, berättar Susan Lindberg.
Barnet får också ett foto på sjuksköterskan hemskickat. Fem dagar innan operationen får barnet träffa narkossjuksköterskan som förbereder barnet inför ingreppet och visar operationssalen.
– Att det här inte har prövats förut är inte konstigt eftersom man normalt bestämmer vem som ska söva först dagen före operationen, säger Susan Lindberg.
I höstas disputerade hon med en avhandling där två av studierna handlar om det nya arbetssättet. I kvalitativa studier har hon intervjuat föräldrar vars barn blivit förberedda enligt de rutiner som hon har tagit fram och som även genomgått minst ett ingrepp tidigare där de sövts. Enligt Susan Lindberg upplevde föräldrarna att deras barn mådde bättre då de fått det särskilda stöd som erbjuds i Skövde.
– Det traditionella arbetssättet hade orsakat ett vårdlidande och det var inte på grund av inkompetenta läkare och sjuksköterskor utan berodde på dåliga rutiner och brist på kontinuitet, säger hon.
Susan Lindberg hoppas nu att flera operationskliniker tar efter och berättar att hennes enhet haft studiebesök och att hon blivit ombedd att hålla föreläsningar bland annat på högskolor.
SAMUEL LAGERCRANTZ