onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Nytt förslag: Avancerad specialistsjuksköterska kan bli ny yrkesroll

Publicerad: 17 mars 2023, 08:49

Ann-Marie Wennberg Larkö, ordförande för Nationella Vårdkompetensrådet, vill se en ny reglerad yrkesroll för avancerade specialistsjuksköterskor.

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Gör avancerad specialistsjuksköterska till ett nytt, reglerat yrke. Det föreslår Nationella vårdkompetensrådet. (4 kommentarer)

Ämnen i artikeln:

Ann-Marie Wennberg Larkö

SF


”Vi ser att yrkesrollen avancerad specialistsjuksköterska är något som behövs och som skulle stärka den medicinska kompetensen inom den nära vården. Funktionen skulle få en viktig roll, särskilt för patienter med stora eller komplexa vårdbehov”, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, ordförande i Nationella vårdkompetensrådet, i ett pressmeddelande.

Bedömningen att avancerad specialistsjuksköterska bör införas som ett nytt reglerat yrke lämnades till hälso- och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) vid ett möte i går, torsdag.

Nationella vårdkompetensrådet hänvisar bland annat till att Coronakommissionen påtalat att den medicinska kompetensen inom den kommunala hälso- och sjukvården behöver förstärkas.

Läs också: Vårdförbundet: Skydda titeln avancerad specialistsjuksköterska

”En avancerad specialistsjuksköterska med fördjupad kunskap inom omvårdnad, medicin och ledarskap kan bidra till en god och säker nära vård”, säger Ann-Marie Wennberg Larkö.

Rådet föreslår att en översyn om bland annat utbildningsvägar, roll och funktion för yrkesrollen samt gränsdragning till andra professioner ska göras.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

2023-03-21

Under mer är 30 års tid har utbildningen till sjuksköterska blivit allt mer teoretisk och inriktad på forskning mm. Allt mindre på praktisk omvårdnad och vårdkompetens. Något formellt beslut om att utbildningen skulle tillåtas att ändras på detta sätt har jag trots förfrågan i många år aldrig kunnat finna. Sjuksköterskor kan göra mycket mer än de i dag tillåtes utföra. Viktigt bryta den utveckling eller snarare avveckling som ägt rum. Sjuksköterskans plats är icke vid skrivbordet eller bakom datorn utan i vården med patienten.

Mats E Nilsson fd öl ÖNH

-


2023-03-20
Har tagit del av artikeln. Det som beskrivs i artikeln borde ingå i grundutbildningen. Fokusera på omvårdnad och lägg mindre tid på vetenskaplig metodik i grundutbildningen. Som verkligheten ser ut idag anordnas/krävs olika "stödutbildningar" för nyutexaminerade sjuksköterskor, vilka anordnas av regionerna. Dagens nya sjuksköterskor är dåligt rustade för verkligheten de möter. Det behövs en utvärdering av sjuksköterskeutbildningen som sedan länge upplevts undermålig. Vi ser att många sjuksköterskor avslutar sin anställning efter kort tid i yrket.
Specialistsjuksköterskor Anestesi/Intensivvård

2023-03-20
Det går inte att ersätta en läkare med sjuksköterska, än mindre som ”avancerad specialistsjuksköterska”. Helt olika utbildningar. Bättre då läsa till läkare, som är ett helhetsyrke. Vad blir nästa knorr? ”Avancerad spec ssk med tilläggskurs”?
Doktor P

2023-03-20
Ett bra förslag på många sätt och en nödvändig utveckling mot "nurse practitioner". Det ger 1) Spetskompetens 2) Skapar karriärväg för sjuksköterskor 3) Kan höja statusen på sjuksköterskeyrket. Emellertid, tveksam till den långa titeln avancerad specialistsjuksköterska. En kortare och mer kärnfull yrkestitel är att föredra.
Ssk

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev