torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Patient föll över frun som dog

Publicerad: 22 juni 2016, 06:11

En 89-årig patient föll och landade på sin fru så olyckligt att hon senare avled av sina skador. Hade mannen beretts en vårdplats hade det inte hänt, anser Inspektionen för vård och omsorg.

Ämnen i artikeln:

Centralsjukhuset i KristianstadRegion Skåne

En 89-årig man med bruten arm fördes i februari till akuten i Kristianstad. Väl där fick han fick recept på smärtstillande, en mitella och tid för återbesök en vecka senare. Han skickades med andra ord, trots protester från dottern, hem till sin fru samma eftermiddag, rapporterar Sydsvenskan.

Redan samma dygn föll mannen igen, nu vid ett nattligt toalettbesök med stöd av sin maka. Frun hamnade under honom i fallet och fick en höftledfraktur. Hon avled senare på sjukhus till följd av sina skador.

"Bedömningen är att; hade patienten beretts vårdplats så hade händelsen undvikits.", skriver Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Sjukhuset uppger fler orsaker till att mannen inte fick en vårdplats, bland annat hög belastning och otillräcklig kommunikation. Enligt Ivo har de nu vidtagit flera åtgärder för att undvika liknande situationer.

"Händelsen är djupt tragisk och vi beklagar det som skett", skriver chefsläkaren till Ivo.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev