Omvårdnad
Pekskärm ersätter papper i Burlöv
Publicerad: 26 april 2017, 11:42
Det krävs fler digitala lösningar i takt med att befolkningen blir allt äldre. Foto: Thinkstock
Äldreomsorgen i skånska Burlöv har slängt ut alla lösa papperslappar och testar nu pekskärmar för brukare, anhöriga och personal. Målet är att skapa nya arbetssätt som kan binda samman ekonomi och kvalitet.
Ämnen i artikeln:
VitalisI oktober förra året startade Burlöv en satsning på välfärdsteknologi som man, enligt egen uppgift, är först i landet med. Projektledaren Ninette Hansson berättar att kommunen, precis som många andra, har låga siffror i brukarundersökningar när det gäller information och delaktighet. Det hoppas man att skräddarsydda appar ska ändra på.
- Vi har installerat personliga touchskärmar hos brukarna. Kommer man från ett annat land är det kanske det landets radio som man vill ha i sin radioapp och sitt lands väder i väderappen. Det finns också en bildfunktion där anhöriga kan skicka bilder via sin telefon, säger hon.
Tekniken underlättar även arbetet för personalen. Tidigare var det mycket lösa papper, dagböcker, post it-lappar och signeringslistor som gällde för omsorgspersonalen i Burlöv. Det saknades också lättåtkomlig planeringsinformation och verksamhetsystemen var komplicerade.
- Verksamhetssystemet finns oftast på en expedition som i bästa fall ligger centralt i korridoren. På vägen dit för att dokumentera vad Asta sagt blir man avbruten kanske tre-fyra gånger. Det fanns också ett otal signeringslistor på papper och post it-lappar: glöm inte att ringa färdtjänst, glöm inte att sätta på tvättmaskinen…
Nu har personalen digitala planeringsverktyg och kan digitalt signera insatser på skärm. Och det krävs ingen tidigare datavana för att hantera tekniken. Även de som inför projektet sade att de inte kunde använda en dator, klarar systemet utmärkt. Somliga äldre tycker till och med att det är kul med spel och bilder på skärm, enligt Ninette Hansson.
Hon menar att frågan inte är om vi ska implementera välfärdsteknologi i vård och omsorg, utan hur det ska göras. Andelen äldre ökar med 30 procent mellan 2010 och 2050, visar SCB:s befolkningsprognos. Samtidigt väntas det bli brist på vård- och omsorgsutbildad personal. Minst 160 000 måste rekryteras till branschen fram till 2035, enligt SCB. Under samma tid beräknas den totala arbetskraften växa med 280 000 personer.
- Det finns inte på kartan att alla de 160 000 vill arbete inom kommuner, säger Ninette Hansson.