Omvårdnad
Personalen lämnar på grund av våldsamma patienter
Publicerad: 10 december 2015, 08:30
VÅLD. Sedan 2013 har den psykiatriska akutmottagningen jobbat med att identifiera risksituationer och arbetat med rutiner utifrån dem för att undvika våldsamma situationer. Foto: Marie Ullnert
Sparkar, knytnävsslag och dödshot har fått tre medarbetare att lämna den psykiatriska akutmottagningen på Östra sjukhuset i Göteborg.
Sedan i slutet på augusti fram till slutet på oktober har tolv allvarliga incidenser rapporterats in på den psykiatriska akutmottagningen, Östra sjukhuset i Västra Götalandsregionen. Nu har två medarbetare sagt upp sig och en har bett om att få bli omplacerad.
– Jag kan inte säga hur det ser ut på andra psykiatriska akutmottagningar i landet, men om man tittar på de olika enheterna på de psykiatriska klinikerna på sjukhuset så förekommer det mest hot och våld på den psykiatriska akutmottagningen, säger Tobias Nordin, verksamhetschef på psykiatriska akutmottagningen, Östra sjukhuset, till Dagens Medicin.
Två allvarliga incidenter i augusti 2013 ledde till att personalen på den psykiatriska akutmottagningen har möjlighet att utrusta sig med sköld, för att kunna värja sig mot knivar och övrigt våld.
– Skälet att vi tog in sköldar utckick ifrån en enskild patientsituation där vi var tvungna att försvara oss med stolar, det är extremt ovanligt att man hamnar i ett sådant läge, säger Tobias Nordin.
Enligt Tobias Nordin var situationen på sjukhuset uppskruvad efter incidenten 2013, sköldar och väktare införskaffades därför akut. Sköldarna har inte används sedan dess, däremot finns en väktare på plats dygnet runt. Men att ha väktare är omdiskuterat bland chefer och medarbetare.
– Jag har förståelse för att väktare kan skänka trygghet och lugn och har inget emot att man sätter in väktare när någonting precis har hänt. Däremot när den akuta situationen är över och det har gått en tid, tycker jag att väktare är mer hindrande, säger Tobias Nordin.
En väktare kostar 82 000 kronor i veckan, enligt Tobias Nordin, det får han sedan till 3,7 miljoner kronor per år, pengar som istället kan läggas på vårdare.
– Att ha väktare är ganska dyrt. Vi måste bestämma oss för om vi vill använda pengarna till väktare eller vårdpersonal, säger han.
Sedan 2013 har mottagningen jobbat med att identifiera risksituationer, exempelvis när en patient får ett besked som går emot patientens önskemål, och arbetat med rutiner utifrån dem för att undvika en våldsam situation.
– Vi har sett positiva effekter på de olika åtgärder vi vidtagit, men det är svårt att statistiskt koppla en specifik åtgärd till ett visst resultat. Det är mer våra erfarenheter av att de här rutinerna har gett effekt, säger Tobias Nordin.
Patienter som besöker mottagningen ombeds att lämna in sina tillhörigheter i skåp, de som inte samtycker får träffa läkare i ett speciellt rum, där en bedömning görs avseende risk. Tobias Nordin berättar också att de blivit mer restriktiva med att förskriva beroendeframkallande läkemedel.
– Om vi är tillåtande drar det en viss typ av patientklientel som också har en viss typ av förväntan, säger han.
VICTORIA MAAHERRA