söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Regeringen håller möte om våld i ambulanssjukvården

Publicerad: 20 januari 2016, 07:44

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Inrikesminister Anders Ygeman (S) kallar myndigheter och fackförbund till rundabordssamtal. Men alla är inte inbjudna.


JK


Samtalen ska handla om hot och våld som drabbar, eller riskerar att drabba, de som arbetar inom polisen, räddningstjänsten och ambulanssjukvården. Inrikesministern hoppas få en bättre bild av läget och vad som görs åt problemen för att på så sätt kunna minska riskerna för hot och våld i framtiden.

Bland de organisationer som kallats till mötet finns Socialstyrelsen, Vårdförbundet, Kommunal och de tre största landstingen. Ambulansförbundet Alarm, som länge lyft frågan om ambulansanställdas riskfyllda arbetsmiljö, har inte fått någon inbjudan.

– Jag är väl inte helt överaskad, det är ju inte så att Alarm välkomnas i tvärfackliga sammanhang. Vi anses av många faktiskt som paria, även om vissa av de frågor som vi driver ibland diskuteras, säger förbundsordförande Henrik Johansson till Dagens Medicin.

Hot och våld hör väl till de frågor ni drivit ganska länge?

– Det är sant. Vi kan tycka att vi har initierat en debatt i många av de här frågorna och påtalat såväl brister som kommit med förslag. Det kan man väl tycka olika om, men jag känner igen det här. Det är tråkigt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev