tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Så lite lönar sig specialisering för sjuksköterskor

Publicerad: 21 september 2016, 06:58

Foto: Thinkstock

Det lönar sig inte att vidareutbilda sig som sjuksköterska. Det konstaterar Vårdförbundet i en ny rapport och vill därför att lönen för specialistsjuksköterskorna ska höjas.

Ämnen i artikeln:

Vårdförbundet

Sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker skulle behöva runt 30 procent mer i lön under yrkeslivet för att få en rimlig livslönenivå anser Vårdförbundet.

I en ny rapport konstaterar förbundet att en sjuksköterska som vidareutbildar sig till specialist vid 25 års ålder och sedan arbetar fram till pension kommer att tjäna 600 000 kronor mer utslaget på ett helt yrkesliv. Det innebär också att du omedelbart vid 25 års ålder ska specialisera dig, vilket många inte gör. Efter det blir det en förlustaffär att överhuvudtaget utbilda sig, anser Ove Rang, förhandlingsstrategisk chef på Vårdförbundet.

– 600 000 kronor på ett helt arbetsliv. Det är vad du tjänar på att vidareutbilda dig, vilket innebär att det knappt går jämt upp. Det i sig gör ju att man undrar vad man har för framtid i slutändan av ett yrkesliv, säger han till TT.

Samtidigt visar rapporten att lönerna är för hårt sammanpressade inom många vårdyrken. För specialistsjuksköterskor och barnmorskor, som det också råder stor brist på, skiljer det 29 procent mellan de som tjänar mest och den som tjänar minst. Det kan jämföras med läkare där samma lönespridning ligger på 100 procent.

– En läkare kommer under sitt yrkesliv att tjäna 28 miljoner kronor, medan en sjuksköterska i allmänhet kommer att tjäna 14,5 miljon. Då kan man fråga sig om den grupp vi företräder värderas tillräckligt mycket. För det är väldigt korta avstånd mellan en sjuksköterska och en undersköterska, säger Ove Rang.

Det handlar inte om att en sjuksköterska och en läkare ska tjäna lika mycket vid slutet av sitt yrkesliv anser Ove Rang. Men det måste finnas en lönespridning som gör det möjligt att utvecklas inom ramen för yrket.

– Jag vill inte sätta en parameter och säga att en undersköterska ska tjäna häften av en sjuksköterska. Vi har inget emot att en undersköterska tjänar massvis med pengar. Men det måste finnas en lönespridning i relation till utbildningsbakgrund, säger Ove Rang.

Stora löneskillnader

För att nå upp till en rimlig livslönenivå för Vårdförbundets fyra yrkesgrupper, sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker, skulle det innebära runt 30 procent mer i lön under yrkeslivet. En civilingenjör har i nuläget 31 procent mer i bruttolön under yrkeslivet än en barnmorska. Vårdförbundet vill därför se en lönespridning där de högst betalda tjänar dubbelt så mycket som de lägst betalda.

ELLA SUNDSTRÖM/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev