Omvårdnad
Sjukhusets mobila röntgen gör subakuta besök på äldreboenden
Publicerad: 22 juli 2020, 08:27
Bild 1/4 Foto: Per Grundberg
I Norrtälje slipper sköra äldre på särskilda boenden ta sig till sjukhuset för att röntgas. I stället kommer en mobil röntgenapparat med röntgensjuksköterska hem till patienten för subakuta undersökningar.
– Vi har en skåpbil som vi använder och som en röntgensjuksköterska kör, säger Maria Mellqvist, enhetschef för röntgenkliniken på Norrtälje sjukhus.
Initialt kan samtliga äldreboenden i Norrtälje kommun, såväl kommunala som privata, få besök av den mobila röntgen i ett pilotprojekt. Det finns även planer på att koppla till vårdcentraler för att möta gruppen sköra äldre som har svårt att ta sig till sjukhuset.
– Vi har Hallstaviks vårdcentral med i pilotprojektet men vi har ännu inte kommit i gång där. Vi hade tänkt köra i gång projektet i mars men så kom covid-19 och vi lade ned helt. Nu har vi fått frågan om vi inte kan komma åtminstone till särskilda boenden, eftersom de patienterna helst inte ska till sjukhus med tanke på covid, säger Maria Mellqvist.
Den mobila röntgen gör bara subakuta besök. I akuta skeden är det fortfarande akuten som gäller för Norrtäljes äldre. Men när någon ramlar ur sängen, klämmer handen eller har tungt att andas kan bilen komma. Och den kommer efter att en sjuksköterska på särskilt boende konsulterat läkare som gjort bedömningen att patienten kan bli undersökt i hemmet.
– Det kan vara för att bedöma om det är en höftfraktur eller göra en lungröntgen för att avgöra medicinering. Visar bilderna att patienten behöver komma till sjukhuset direktinlägger läkaren och man behöver inte vänta på akuten, säger Maria Mellqvist.
Hittills har det blivit två hemsök, varav det första gjordes för en och en halv vecka sedan. Då hade patienten varit på sjukhus och röntgat höften efter en fallolycka utan att man hittade någonting. Patienten hade dock fortfarande besvär och det spekulerades i om det var knät som hade fått sig en smäll.
– Då ringde boendet oss och frågade om vi kunde komma i stället för att man tar en liggande transport till sjukhuset. Vi var i hennes lägenhet i 30 minuter. När hon hade varit på sjukhuset för samma röntgenundersökning tog det henne sex timmar från det att hon lämnade lägenheten till det att hon var hemma igen, säger Maria Mellqvist.
Hon ser en stor vinst med att behandla sköra äldre i hemmet.
– En del är dementa och kommer till akutmottagningen från äldreboenden i liggande transport utan någon med sig. De kan inte förklara själva, de kan bli aggressiva, bitas och slåss. När vi som röntgenpersonal är med dem i hemmet är de mycket lugnare, vi kan prata med personalen på boendet som känner patienten och hjälper oss. Det blir lättare för alla, säger Maria Mellqvist.
Just nu är det två röntgensjuksköterskor som turas om att bemanna bilen. Planen är att skola in fler så att sex-sju sjuksköterskor kan använda den mobila röntgenapparaten. Enligt Maria Mellqvist krävs ingen extra utbildning för att hantera apparaten.
– Man måste vara duktig på konventionell röntgen och förstå anatomin. En del känner att det är lite läskigt att köra bil och arbeta ensam, medan andra tycker att det här är jättebra och vill åka ut.
Piloten finansieras till stor del av Region Stockholm. Fujifilm lånar ut röntgenapparaten under projekttiden. Maria Mellqvist räknar med att en utvärdering kommer i december.
– Då får vi se om vi behöver förlänga projektet eller om vi kan permanenta och breddinföra arbetssättet. Det här handlar inte främst om ekonomi, utan om att göra vården bättre för de sköra äldre, säger hon.
Vad kostar det?
– För röntgenkliniken är det ingen ekonomiskt vinst; det ska vara en bil och någon som sköter det här som man tar från verksamheten. Men jag ser att Tiohundra som driver Norrtälje sjukhus och samhället vinner i stort eftersom det blir färre vårddygn och färre transporter till sjukhuset.