torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Sjuksköterska misstänks ha skrivit recept till sig själv

Publicerad: 4 april 2017, 08:37

Foto: Thinkstock

När läkarna var på lunch misstänks en sjuksköterska ha använt deras datorer för att skriva ut läkemedel till sig själv.

Ämnen i artikeln:

Ivo

JK


En sjuksköterska vid en vårdcentral i mellersta Sverige anmäldes nyligen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som en potentiell fara för patientsäkerheten.

Av anmälan framgår att en läkare vid vårdcentralen upptäckt sjuksköterskans namn på sin patientlista när läkaren kom tillbaka efter lunch. När läkaren sedan går in i sjuksköterkans journal upptäcks att det skrivits ut flera läkemedel till sjuksköterskan under lunchen. Och när ansvariga vid vårdcentralen går igenom sjuksköterskans journal upptäcks flera andra förskrivningar under den senaste månaden som alla ska ha skett under den tid då läkarna fikade eller åt lunch. Apoteket bekräftar att sjuksköterskan också hämtat ut recepten.

Sjuksköterskan är polisanmäld och vårdcentralen ser även ett möjligt samband med att läkemedel försvunnit från läkemedelsförrådet.

Av anmälan framkommer också att vårdcentralens läkare inte alltid låser sina datorer och drar ur sina SIHTS-kort under pauser och raster. Vårdcentralen har nu tydliggjort rutinerna kring detta.

Anmälan enligt patientsäkerhetslagen 3 kapitlet 7§

En vårdgivare ska snarast anmäla till Inspektionen för vård och omsorg om det finns skälig anledning att befara att en person, som har legitimation för ett yrke inom hälso- och sjukvården och som är verksam eller har varit verksam hos vårdgivaren, kan utgöra en fara för patientsäkerheten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev