fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Sjuksköterskor drabbade av trakasserier på fritiden

Publicerad: 23 april 2014, 04:30

Risk för trakasserier gör enligt danska sjuksköterskefacket att en del sjuksköterskor lägger undan sin namnbricka.


Uppemot var tionde dansk sjuksköterska har blivit trakasserad utanför arbetstid av patienter eller deras anhöriga. Det visar en ny undersökning från Dansk sygeplejeråd, som efterlyser riktlinjer och konkreta verktyg för att hantera och förebygga arbetsrelaterade trakasserier på sjuksköterskornas fritid.

– Det är viktigt att understryka att arbetsrelaterade trakasserier spänner över ett brett spektrum från exempelvis kärleksbrev till mordhot. Men det är självklart skrämmande att bli utsatt för trakasserier. Särskilt på fritiden, då ju en gräns till den privata sfären överskrids, säger Dorte Steenberg, vice ordförande i Dansk sygeplejeråd, i en kommentar på föreningens hemsida.

Riskerna för trakasserier har enligt fackförbundet fått flera sjuksköterskor att ta av sig namnskylten från sina arbetskläder för att förhindra att patienter och anhöriga söker rätt på deras privata adresser och telefonnummer.

6 procent av sjuksköterskorna som har svarat i undersökningen säger att det finns riktlinjer på deras arbetsplats för att förebygga trakasserier på fritiden.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev