lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Sjuksköterskor ersätter barnmorskor

Publicerad: 5 mars 2014, 10:10

Sjuksköterskor ska täcka upp för några av de 40 barnmorskor som slutat på Karolinska, men Vårdförbundets förtroendevalde är kritisk.


Det nya BB Sophia i Stockholm har precis öppnat, samtidigt ska sjuksköterskor fylla upp luckor efter att barnmorskor slutat på Karolinska universitetssjukhuset, uppger Metro.

Vårdförbundets förtroendevalde, Rodrigo-Germán Araya de Castilla, barnmorska på Karolinska i Solna, är starkt kritisk mot att sjuksköterskor ska fylla upp för barnmorskor som slutat.

– Vi är emot det av patientsäkerhetsskäl. Den största konsekvensen är att den blivande mamman inte blir omhändertagen av någon som är utbildad inom området, säger han till Dagens Medicin.

Ett fåtal av de runt 40 barnmorskorna som slutat blir ersatta av sjuksköterskor, berättar Åsa Wijkström, tillförordnad verksamhetschef vid Karolinska universitetssjukhuset.

– Det är inte riktigt lika bra, men jag vill påpeka att sjuksköterskans kompetens även kan vara en styrka. När den inlagda mamman har andra sjukdomar är det bra att ha en sjuksköterska på plats som har bättre kunskap om övriga sjukdomar, jämfört med barnmorskan som är mer specialinriktad.

Hon är även noga med att poängtera att det enbart är vid eftervård när kvinnan är förlöst och både hon och barnet mår bra som sjuksköterskor jobbar. Före förlossning är det alltid barnmorskor.

– Vi har jobbat så här många somrar och det har fungerat bra. Men man måste alltid se till bemanningen och var det passar att ha fler eller färre sjuksköterskor, säger Åsa Wijkström.

Rodrigo-Germán Araya de Castilla har dock en annan bild av lösningen på somrarna.

– På somrarna har jag tagit de tyngsta uppgifterna, medan sjuksköterskorna ansvarat för lättare patienter. Detta fungerar en kort period när man vet att det är för att alla ska få semester, men inte i längden. Arbetsbördan blir för tung för barnmorskorna som kommer att få ta ett allt större ansvar.

Enligt Araya de Castilla är den största orsaken till att barnmorskorna slutat att de fick möjligheten att höja sin lön genom att börja på andra sjukhus och däribland på BB Sophia.

För att råda bot på barnmorskebristen menar han att en satsning måste göras på löner, karriärutveckling samt arbetsmiljö.

– Vi ”på golvet” talar utifrån fakta. Om några år kommer ledningen se att det inte fungerade och då kommer det att vara svårare att värva barnmorskor igen, säger han.

Relaterat material

Möte utan lösning på barnmorskeflykt

Facket befarar att det är toppen på ett isberg

BB Sophias entré ger lyftkraft åt lönekrav

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev