söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Sjuksköterskor kräver stopp för ensamarbete

Publicerad: 26 januari 2015, 10:13

Bilden ovan har ingen direkt koppling till händelsen. Foto: Thinkstock.

Efter nattlig stenkastning har de anställda fått nog.


Sjuksköterskorna i Älmhults hemsjukvård kräver nu att slippa ensamarbetet på natten och fackliga förhandlingar ska inledas. Den avgörande händelsen ägde rum i början av året.

Vid halv tre-tiden på natten mitt i den småländska skogen blev en av sjuksköterskorna attackerad med en sten. Sjuksköterskan var på väg till ett boende när en man plötsligt uppenbarade sig och kastade en sten genom bilens sidoruta, rapporterar tidningen Smålandsposten.

Efter händelsen försökte sjuksköterskan nå chefen i beredskap. Men det gick inte. Även försöken att nå SOS Alarm blev fruktlösa. Sjuksköterskan, som blev rädd och chockad, var tvungen att fortsätta jobba tills passet var slut vid 07.30 på morgonen.

I ett antal mejl till arbetsledningen, som Smålandsposten tagit del av, framför nu sjuksköterskorna skarp kritik:

”Det som också gör mig arg är när jag finner att vi arbetar under falsk trygghet”.

”… vi har också rätt att få professionell hjälp omgående”.

”Jag är så gruvligt trött på hattandet med oss som grupp”.

”Det dröjde inte länge förrän man lät bli att täcka avgångar, såväl föräldraledigheter som pensionsavgångar. Vi blev ensamarbetande nattsjuksköterskor”.

Kommunens socialchef uppger för Smålandsposten att chefen i beredskap begick ett fel när hen inte svarade i telefon och säger att kommunen är positiv till en diskussion om bemanningen på natten men att rekryteringen är ett dilemma.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev