onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Sjuksköterskor tar strid mot arbetstid

Publicerad: 26 mars 2014, 06:30

– Sommaren är helig och vi ställer inte upp på att särbehandlas – i alla fall inte gratis, säger Anders Olsson, till höger, ambulanssjuksköterska och lokalt fackombud i Falun. Kollegan heter Ulf Olson. Foto: Mikael Forslund/Bildbyrån

Ambulanssjuksköterskorna i Dalarna vill ha samma arbetstid som andra sjuksköterskor. Men ledningen tycker att de ska jämföra sig med ambulanssjuksköterskor i andra län.


Arne Ramberg, förtroendevald för Vårdförbundet i Ambulanssjukvården Dalarna, är på väg till förhandlingar med arbetsgivaren när vi talas vid.

Kort drar han bakgrunden. När arbetsgivarna sade upp alla lokala avtal 2012 ökade veckoarbetstiden för sjuksköterskor i landstinget från 36 timmar och 20 minuter i veckan till 38 timmar och 15 minuter. Men eftersom det då blev omöjligt att lägga schema för dem som jobbar dag, kväll och natt på avdelningarna, sattes arbetstiden där ändå till 36 timmar och 20 minuter per vecka.

– Vi ambulanssjuksköterskor har längre arbetspass och fick ihop det, men vi jobbar också natt så varför ska vi särbehandlas och jobba längre än andra sjuksköterskor? undrar Arne Ramberg.

Det tycker numera inte heller arbetsgivaren att de borde och lämnade ett bud på att ambulanssjuksköterskorna skulle ha samma arbetstid som de andra sjuksköterskorna. Men bara under perioden september till maj. Under sommarmånaderna skulle de jobba i snitt 39 timmar och 20 minuter.

– Så när barnen är lediga, då ska vi gå upp i arbetstid, jättebra…

Därmed skulle övertid på sommaren börja räknas först efter de 39 timmarna i stället för efter de 36, som för andra sjuksköterskor som delvis jobbar natt, konstaterar Arne Ramberg frustrerat.

– Vi gör ju långt över 40 timmar i veckan i alla fall med all skiftbytesövertid så vi tycker att vi gör vårt för landstinget. Övertid är vår vardag men det vore kul att ha ett privatliv också, att till exempel kunna ta ungarna till träningen när man har lovat.

Missnöjet är massivt. Förra veckan lämnade hans kollega Anders Olsson, ambulanssjuksköterska och lokalt fackombud i Falun, in en protestlista till politikerna som 150 av 165 ambulanssjuksköterskor skrivit under.

Åke Centervärn, verksamhetschef för Ambulanssjukvården Dalarna, är noga med att framhålla att arbetsgivaren aldrig tyckt att ambulanssjuksköterskorna ska jobba två timmar mer i veckan än övriga sjuksköterskor i landstinget.

– Vi tycker att de ska ha samma avtal men vi vill ha förstärkning under sommaren för att klara av bristen på folk.

Men då vill ni ju att de ska jobba mer. Är det rimligt?

– Det är inte frågan om det är rimligt. Vi måste hitta en lösning för att säkerställa att det finns en normal ambulansberedskap gentemot befolkningen även sommartid.

Det har Åke Centervärn upprepat som ett mantra i diskussionerna med Vårdförbundet, säger han, eftersom det är hans uppdrag: att se till att det finns ambulans när någon behöver det, året runt.

Under de tolv sommarveckorna skulle man behöva 43 vikarier för att få det att gå ihop, bara i Dalarna. Men det finns nästan inga vikarier att anställa längre som det gjorde förr, enligt Åke Centervärn.

Hittills har man försökt lösa situationen genom att en del personal mot betalning avstått från att ta ut alla sina lagstadgade semesterveckor under sommaren. Det vill arbetsgivaren bort ifrån för att förenkla planeringen och skapa bättre arbetsmiljö och patientsäkerhet.

– Jag tycker egentligen inte att ambulanssjuksköterskorna i Dalarna ska jämföra sig med sjuksköterskor på vårdavdelningar utan med hur det ser ut inom ambulanssjukvården i övriga Sverige, säger Åke Centervärn.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev