lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Skarp kritik mot sänkta kompetenskrav

Publicerad: 9 juni 2017, 07:38

Bild: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Sänkta kompetenskrav är förödande för ambulanssjukvården enligt Nät­verket för ut­bildning av ambulanssjuksköterskor som nu slår larm.

Ämnen i artikeln:

Ambulanssjukvård

I en debattartikel i Svenska Dagbladet går Nät­verket för ut­bildning av ambulanssjuksköterskor till hårt angrepp mot att flera regioner sänker nyanställningskraven i ambulanssjukvården. ”Med ambulanssjuksköterskor möjliggörs en patientsäker vård, god katastrofberedskap och kvalitetssäkrad introduktion av oerfarna kollegor”, skriver de bland annat.

De skriver att en lägre kompetensnivå med ambulanssjukvårdare riskerar att bli samhällsfarlig. I artikeln argumenterar de för att båda vårdarna i en ambulans behöver vara ambulanssjuksköterskor för att möjliggöra ”en kollegial dialog om bedöm­ning, vårdåtgärder, läkemedels­behand­ling och att kunna hjälpa patienten till rätt vårdform”.

Nät­verket för ut­bildning av ambulanssjuksköterskor består av universitetsadjunkter, kliniska adjunkter, doktorander, lektorer, forskare och verksamma ambulanssjuksköterskor vid landets universitet och högskolor.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev