Omvårdnad
SKL positiv till test med sjuksköterskelösa enheter
Publicerad: 15 juni 2017, 05:00
Hans Karlsson.
Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån
Provar man inget nytt blir man kvar på medeltiden, resonerar Hans Karlsson, vårdchef vid SKL, kring de sjuksköterskelösa enheterna i Ystad och Danderyd.
Ämnen i artikeln:
VårdförbundetHans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är noga med att organisationen inte uttalar sig specifikt om medlemmarnas exempel. Däremot anser han att det generellt sett är bra att man försöker hitta andra lösningar när man vill använda de sjuksköterskor som finns där deras kompetens bäst kommer till nytta.
– Skulle man jobba på precis samma sätt som man alltid har gjort på en vårdavdelning kommer det att vara en svårighet. Här har man uppenbart hittat ett annat arbetssätt som gör att yrkesgrupperna kommer att klara de arbetsuppgifter som finns vid avdelningen.
Hans Karlsson tror att det kommer att ske en utveckling av arbetssätten i vården och att traditioner både kommer att ändras och ifrågasättas. Som exempel nämner han att Glesbygdsmedicinskt centrum visat att vårdcentraler där läkaren är med via länk fungerar, ett arbetssätt han tror kommer att sprida sig över landet. Samtidigt understryker Hans Karlsson att det är viktigt att utvärdera vad de nya arbetssätten kommer att betyda för vården, patienterna, patientsäkerheten, professionerna, arbetsmiljön och kompetensutvecklingen över tid.
– Det är i dag svårt att säga att det är bra, men det är naturligt och bra att man försöker i en situation där det finns färre sjuksköterskor än vad många av våra medlemmar skulle vilja ha.
Med KI:s forskning om sambandet mellan låg sjuksköterskebemanning och risken för vårdskador i bakhuvudet – är det bra att ta bort en yrkesgrupp ur mixen i vården?
– Jag ser absolut inget självändamål i att ta bort en yrkesgrupp. Jag uppfattar KI:s forskning som bra, men den bygger på det traditionella arbetssättet, så som vi alltid har gjort. Och sedan ser man om man har få eller många sjuksköterskor. Det man gör i Ystad och på Danderyd är ju att hitta ett nytt arbetssätt, med annan arbetsfördelning och andra yrkesgrupper. Det är inte direkt överförbart.
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro liknar de sjuksköterskelösa enheterna vid Macchiarini-experiment då det saknas forskningsstöd för arbetssättet. Vad tycker du?
– Den liknelsen får stå för Sineva. Jag tänker så här: det går inte att skaffa evidens utan att ha prövat det. Annars skulle vi stå still och jobba på samma sätt i dag som vi gjorde på medeltiden.
Hans Karlsson fortsätter:
– Det faller på sin egen orimlighet, det går inte att studera någonting som man aldrig har gjort. Nu gör man något under goda och kontrollerade former.