Omvårdnad
Smärtan från bortryckta plåster undersöks
Publicerad: 17 oktober 2022, 08:52
”Plåster- och tejpborttagning är ett smärtsamt tillstånd. Det är en sanning vi har accepterat, men vi har aldrig undersökt det” säger Mats Eriksson, professor i omvårdnadsvetenskap. Foto: Lars-Göran Jansson
Plåster och förband som fäster på kroppen kan göra ont att ta bort och ge påverkan på huden. I ett forskningsprojekt vid Örebro universitet undersöks problemet.
– Vi har ju kommit väldigt långt i sjukvården med att se till att man inte ska ha smärta, framför allt inte barn. Vi smärtlindrar på alla möjliga olika sätt, men just det här har ingen tänkt på. Och min fru jobbar i äldrevården och hon berättar att tejpen sitter så hårt att det gör ont, säger Mats Eriksson, som är professor i omvårdnadsvetenskap.
Men är det här verkligen ett problem?
– Det är väl det här med att lite får man tåla, den attityden är väldigt vanlig. Men det kanske inte är lite för dem som det drabbar. Det är nog ett problem egentligen fast man inte har pratat så mycket om det.
– Det handlar ju inte bara om tejp och plåster utan det handlar om operationsförband, EKG-elektroder, allt sådant där som man klistrar på kroppen kan av olika orsaker ge problem.
Projektet består av fyra delstudier. Den första är en litteraturgenomgång för att kartlägga vad som finns skrivet sedan tidigare. Den andra är en enkätstudie till hälso- och sjukvårdsinrättningar.
– Både inom kirurgin, men också vårdcentraler, för att se om de har rutiner och hur de använder material och så.
Den tredje delstudien är en observationsstudie på vårdenheter som använder mycket häftmaterial och den fjärde är en intervjustudie. Barn som genomgått kirurgi och haft tejp eller förband som tagits bort intervjuas för att ge svar på hur situationerna har upplevts och vilken information barnen får med sig från vården. Även föräldrarna intervjuas.
– Det finns saker man kan göra. Det finns till exempel speciella lösningar som man kan badda med som löser upp klistret. Får man den kunskapen med sig eller tänker man att det får man komma på själv?
Vad hoppas ni på framöver?
– Vi har massor med idéer om vad vi vill göra framåt. Om det är ett problem hoppas vi på att nästa steg är att ta fram riktlinjer och utbildningar, få folk att tänka på det här och veta vilka material man bör välja och kanske ta fram bättre produkter också.
Forskningsprojektet leds tillsammansmed Sara Johansson, beteendevetare, och Dimitri Beeckman, professor i omvårdnadsvetenskap, vid Örebro universitet. Dimitri Beeckman leder sedan 2018 Svenskt centrum för hud- och sårforskning vid Örebro universitet.
Projektet finansieras med 2,3 miljoner kronor av företaget Mölnlycke Health Care AB.
Läs också: Forskare: Så kan personal underlätta för patienter att sova på sjukhus
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Kommentarer publiceras efter granskning.