måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Spelet som lär ut personcentrerad vård

Publicerad: 4 oktober 2017, 08:38

Sjukvårdens riktning mot personcentrerad vård är en omställning som är lättare sagd än gjord. Nu sjösätts ett hjälpmedel jämte alla artiklar och föreläsningar i ämnet – PCV-spelet.

Ämnen i artikeln:

Personcentrerad vårdGöteborgs universitet

Länk till innehåll

Spelet har tagits fram av Centrum för personcentrerad vård (GPCC) vid Göteborgs universitet. Mobilappen går ut på att först lära sig vad personcentrerad vård innebär och därefter träna sig genom övningar i sjukvårdens virtuella värld.

– Det är olika scenarier och det är du som är i spelet som möter de här personerna, får lyssna på personens berättelse, får olika alternativ och väljer hur mycket du vill lyssna till den här personens berättelse, säger Irma Lindström Kjellberg, senior rådgivare vid GPCC.

Övningarna utspelar sig i mobilens påhittade värld, men det finns också övningsmaterial som går att testa i det dagliga yrkeslivet inom sjukvården.

– Spelet går så småningom över till att man får uppdrag och pröva detta själv i sin egen kontext. Att gå och ha personcentrerat samtal med någon av dina egna patienter och då får man öva på det man nyss gjorde fiktivt.

Hur vet ni att spelet leder till förbättrad personcentrerad vård? Har ni testat det på något sätt?

– Vi kan inte se några effekter av det än mer än att spelet fungerar. Men det är ju det vi vill se så småningom.

För den som inte gillar mobilspel kompletteras appen med läsning i form av fördjupande texter och vetenskapliga artiklar. Allt för att spelet ska vara så heltäckande det bara kan. Spelet har utvecklats i samverkan med Nätverket för Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS) och programvaruföretaget IUS Innovation. De nedladdningar som appen fick efter sommarens smyglansering i Almedalen gav såväl ris som ros.

– Den negativa kritik som vi fått och som verkat vettig har vi korrigerat. Vi är hela tiden öppna för förbättringar.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev