onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Stort robotmotstånd i vården

Publicerad: 26 april 2017, 10:27

Attityden till robotteknik inom äldrevården är allt annat än positiv. Här syns en terapikatt i robotutförande som kan lugna dementa. Foto: Robotdalen

Sjuksköterskor och ingenjörer talar inte samma språk. Därför går det trögt att införa nya tekniska hjälpmedel i vården. Allra störst motstånd finns inom äldrevården, där en majoritet vill förbjuda robotteknik.

Ämnen i artikeln:

Vitalis

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


– Ingenjörer utvecklar saker för sjuksköterskor som ofta valde bort teknik när de valde yrkeskarriär, säger Adam Hagman, strateg från Robotdalen.

Robotdalen är en icke-vinstdrivande organisationen som i snart 15 år har arbetat med utveckling och implementering av avancerad välfärdsteknik i vården. Den har bland annat varit med och tagit fram en robotiserad terapikatt för personer med demens och intellektuell funktionsnedsättning. Robotkatten andas, spinner och jamar precis som en levande katt, men den har också avtagbar päls som kan tvättas och behöver inte matas.

Det finns dock ett motstånd till innovationer som robotkatter. Adam Hagman refererar till en undersökning som gjorts där endast 4 procent tyckte att man ska använda robotar i äldrevården. Desto större var andelen som tyckte att robotar borde förbjudas inom äldrevården, hela 60 procent var för ett förbud.

De som testar innovationerna brukar dock vara nöjda med hjälpmedlen så Adam Hagman har ett tips till vården:

– Lyssna på användarna som har provat, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev