söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Strid om yrkestiteln delar kår

Publicerad: 15 februari 2022, 11:08

En del röntgensjuksköterskor vill byta titel till radiograf som betyder strålbildtagare, något som stämmer bättre överens med deras uppgifter, anser de. Genrebild.

Foto: Getty Images

Röntgensjuksköterska eller radiograf? En debatt om vilken yrkestitel som ska användas kommer att äga rum på Vårdförbundets kongress i maj. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

I korthetVårdförbundet

TB


Röntgensjuksköterskorna Alvaro Fraygola och Ida Larsson är två av grundarna till Facebookgruppen ”Jag vill vara radiograf!” som samlat 650 medlemmar. De har även sett till att det skrivits motioner i frågan som ska tas upp på Vårdförbundets kongress i maj, rapporterar Vårdfokus

– Ett titelbyte skulle öka patientsäkerheten, fler skulle förstå vad vi får göra och inte får göra. Dessutom skulle det tydliggöra att det är en egen treårig grundutbildning som inte kräver sjuksköterskeexamen. Det tror jag skulle leda till fler studenter på grundutbildningen och att vi på sikt kan få en specialistutbildning, säger Ida Larsson till Vårdfokus. 

Frågan delar kåren som en generationsklyfta. Flera av dem som utbildades innan år 2001 tycker att röntgensjuksköterska passar som titel på deras kunskap med tyngd på omvårdnad. 2001 infördes en treårig utbildning som till stora delar är den samma som används än i dag. Huvudämnet ändrades till radiografi, ett tvärvetenskapligt ämne som innehåller bildvetenskap, fysik, teknik, medicin och omvårdnad. Därför är det vanligare att yngre vill byta titel till radiograf.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro säger att förbundsstyrelsen inte har lagt fram ett förslag angående motionerna, men betonar att kongressen kommer att lyssna på professionen innan beslut fattas. 

Läs också: Iva-sjuksköterskor kräver att regeringen värnar kompetensen

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-02-16

Röntgensköterskor/radiografer besitter en oersättlig unik kompetens inom sjukvården. 

Ingen annan - varken radiolog eller andra - kan ta fram röntgenbilder. När det är seriekrock på motorvägen nattetid ligger ansvaret för att framkalla DT Trauma bilderna på axlarna av en jourhavande röntgensköterska. 

Det är ont om röntgenpersonal. Vi behöver klargöra för andra vad jobbet går ut på. Vi behöver rekrytera. Snälla kalla dem radiografer så slipper vi förklarar vad vi håller på med! 

Jag vill ha radiografer!

Joanna Ahlkvist Verksamhetschef Röntgen Vrinnevisjukhuset, Norrköping, biträdande verksamhetsområdechef bild och funktion Region Östergötland 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev