måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

SVT: Falska sjuksköterskor jobbar i Sverige

Publicerad: 14 november 2018, 06:35

Foto: Thinkstock

Runt om i landet finns det legitimerade sjuksköterskor med äkta examensbevis från Rumänien, trots att de aldrig studerat på skolorna. Det avslöjar SVT:s Uppdrag Granskning i kväll.

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenSahlgrenska universitetssjukhusetDanderyds sjukhusCapio S:t Görans sjukhus

Lastbilschaufför, hönsuppfödare och plattläggare. Det är yrken som personer med svensk sjuksköterskelegitimation haft på heltid i Sverige samtidigt som de ska ha studerat till sjuksköterska i Rumänien, enligt SVT:s granskning.

Men legitimation har de ändå fått av Socialstyrelsen. Detta eftersom examensbevisen från skolorna i Rumänien varit äkta, fastän det inte går att läsa till sjuksköterska på distans på skolorna.

Totalt har 27 personer som lurat sig in i svensk vårdverksamhet identifierats i kartläggningen. Vissa utreds i stunden av polis och vissa är redan dömda. Men det finns också de som i detta nu jobbar på sjukhus ute i landet, på exempelvis Sahlgrenska universitetssjukhuset, S:t Görans sjukhus och Danderyds sjukhus.

Uppdrag Granskning avslöjade redan för två år sedan att Socialstyrelsen blivit lurat av personer från andra EU-länder i ansökningar om legitimation i Sverige. Förfalskade intyg passerade igenom vilket gjorde att kontrollen skärptes med hjälp av ett internationellt varningssystem.

Men än i dag finns det uppenbarligen personer som överlistar systemet. Myndigheten uppger att det skulle vara uteslutet att börja jobba likt Uppdrag Granskning och ta hjälp av andra myndigheter för att styrka personers behörighet.

”Vi har inte den möjligheten enligt det regelverk som finns i dag. Yrkeskvalifikationsdirektivet är ju ett EU-regelverk som bygger på tillit, och vi har inte de formella möjligheterna. Vi får inte gå in och titta så djupt utan det vi har att förhålla oss till är det examensbevis som man har med sig när man ansöker om legitimation”, säger Zara Warglo, chef för avdelningen för behörighet på Socialstyrelsen i programmet.

Det primära ansvaret att rätta till fusket tycker hon ligger på landet där fusket begåtts.

”Då är det här ju någonting för det landet som är i fråga att ta tag i och vår roll där blir då naturligtvis att informera om det här så vi får till en bra dialog”.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev