Omvårdnad
Trendbrott: Trycksåren ökar igen på sjukhusen
Publicerad: 4 november 2021, 13:51
Högre andel patienter hade trycksår i slutenvården i år än förra året. SKR kopplar ökningen till pandemin.
Foto: Getty Images
För första gången på två år ökar andelen patienter med trycksår i sjukvården. Vid mätningen 2021 hade andelen stigit till 14 procent från förra årets 11.
Det visar Sveriges Kommuner och Regioners, SKR:s, årliga mätning. Mätningen görs normalt under en vecka i mars men flyttades i år på grund av pandemin till en vecka i september. År 2020 gjordes den i mars, strax innan pandemin fått riktig spridning, enligt ett pressmeddelande från SKR.
Läs mer: Granskning visar skador hos varannan covidpatient på iva
Vid mätningen förra året var andelen patienter med trycksår den lägsta sedan 2011, då andelen patienter med trycksår var 16 procent. I årets mätningar ingår dock varken Region Stockholm eller Region Östergötland.
Pandemin har försvårat patientsäkerhetsarbetet på flera sätt, skriver SKR. Arbetsbelastningen har bland annat inneburit att utbildningar för trycksårsombud har pausats. Personal har behövt byta avdelningar och det har varit svårare att upprätthålla rutiner och förebyggande arbete, enligt SKR.
Totalt ingick 8 710 slutenvårdspatienter från 18 år och uppåt i mätningen 2021. Ju äldre patienter desto större risk för trycksår. Andelen sjukhusförvärvade trycksår ökade från 8 till 11 procent jämfört med mätningen förra året. De allvarligaste trycksåren är oftast lokaliserade till ryggslut eller häl.
Ökning och frekvens varierar en hel del mellan regionerna. Sörmland ligger sämst till när det gäller alla nivåer ar trycksår, med 23 procent, en kraftig ökning från förra årets 14 procent. Därefter följer Norrbotten och Dalarna på 22 respektive 20 procent. Även i dessa regioner har andelen med trycksår ökat en hel del.
Om mätningarna är korrekt gjorda, har Region Jämtland Härjedalen gjort stora förbättringar. Från att ligga på 14 procent förra året låg regionen på bara 2 procent i år. Därmed ligger regionen lägst av alla, till och med lägre än Region Kalmar län, som hade en andel på 4 procent både i år och förra året.
Punktmätningen tar också in andelen riskpatienter med riskbedömning dokumenterad i sin journal 24 timmar efter att patienten kommit in till sjukhuset. Andelen som dokumenterats var vid årets mätning 21 procent.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.