tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Tufft influensaläge på Visby lasarett

Publicerad: 16 februari 2017, 10:00

Visby lasarett. Foto: W. Carter/Wikimedia Commons

Stabsläget är avblåst och regionen beskriver läget som ”hanterbart”. Samtidigt har säsongsinfektionerna drabbat Gotland ovanligt hårt.

Ämnen i artikeln:

Region GotlandVisby lasarettAkutsjukvårdInfluensaRS virus

JK


I går eftermiddag avblåstes ett stabsläge på Visby lasarett efter drygt tre timmar. Lokala medier har under den senaste tiden rapporterat om ett ansträngt läge och personal har vittnat om att patientsäkerheten har varit hotad.

På torsdagsmorgonen verkar dock läget vara under kontroll.

– Det ser hanterbart ut i dag, säger Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef i Region Gotland, till Dagens Medicin.

Hon berättar att sjukhuset har alla ordinarie vårdplatser, samt några överbeläggningsplatser, öppna men att de extraplatser som tidigare öppnats stängdes i samband med att stabsläget blåstes av.

Att Visby lasarett har haft det tufft förklarar Cathrine Malmqvist med att influensan, vinterkräksjukan och rs-virus sammanfallit vilket resulterat i både fler patienter samt att medarbetarna själva varit sjuka och/eller varit hemma för att vårda sjuka barn. Till det kan läggas ett stort inflöde av vårdkrävande patienter.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om hur säsongsinfektionerna slagit hårt mot vården på sjuhusen i Stockholmsområdet och i andra regioner. Men enligt Cathrine Malmqvist hade Region Gotland inte kunnat förbereda sig på att virusen även skulle få fäste på ön.

– Inte så här. Utifrån befolkningsunderlag så är vi värst drabbade av influensa, vinterkräksjuka och rs-virus.

Hur kommer det sig?

– Det vet vi inte, Gotland har drabbats hårt och toppen kom nu.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev