tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Vägg fick ge vika för nytt arbetssätt

Publicerad: 16 september 2015, 05:00

Bild 1/3  Foto: Sandra Pettersson

Nu ska patientflödet bli bättre. Att riva en vägg på operations­avdel­ningen öppnar upp för ett helt nytt arbetssätt på Östersunds sjukhus.

Ämnen i artikeln:

Östersunds sjukhusRegion Jämtland Härjedalen

När delar av gasförsörjningen på operationsavdelningen skulle bytas ut passade Östersunds sjukhus på att dona om i lokalerna. Genom att slå in en vägg mellan ett av förberedelserummen och utslussningsrummen skapades ett uppdukningsrum för instrument. Det har i sin tur öppnat för ett nytt arbetssätt, som gör att operationssalen snabbare kan ta emot patienter.

– Skillnaderna kommer i instrumenthanteringen, sen är det ju en fördel för patienten att komma direkt in på operationssalen och förberedas där, säger Carina Bouvin, enhetschef på centraloperation på Östersunds sjukhus.

Före ombyggnationen kom patienterna till ett förberedelserum där de fick vänta på att operationssalen skulle göras i ordning. Men nu när det gamla in- och utslussningssystemet är borta får patienterna komma in direkt på operationssalen, medan instrumenten förbereds i uppdukningsrummet.

– Vi tror på det här arbetssättet som gör att vi kan jobba med parallella flöden.

Exakt hur arbetet ska vara upplagt är ännu inte klart, utan personalen på operationsavdelningen kommer att få prova sig fram.

– Vi har tankar och idéer på hur vi skulle kunna jobba, vi har också tittat lite på hur andra jobbar.

Carina Bouvin menar att för­delen med parallella flöden är att det ger kortare ledtider och en bättre arbets­miljö. De två största patient­grupperna, ortoped- och kirurg­operationer, ska först testa de två nya operationssalarna.

Inspirationen kommer bland annat från Sollefteå sjukhus, som har tagit emot nyfikna besökare efter att byggt om och ändrat sitt arbetssätt.

– Ja vi var först, vi byggde om för ungefär två år sedan och det är många som har kommit och tittat på våra operationssalar, säger Inger Hedin, biträdande enhetschef på operationsavdelningen i Sollefteå.

Sollefteå sjukhus har haft svårt med personalförsörjningen och Inger Hedin tror att det kan vara en orsak till att man inte sett fulla effekter av ombyggnationen.

– Men arbetssättet har blivit bättre, mycket för att man slipper stå i hallen och vänta med patienten. Man kan duka upp instrumenten i lugn och ro och man kan vara flera som dukar upp, så det har varit positivt. Det går snabbare mellan operationerna.

Reaktionerna från personalen i Öster­sund har hittills varit delade. Nya lokaler lyfts som positivt men några tycker fortfarande att operationssalarna är för små. Det finns de som tycker att arbetssättet fungerade bra innan, och det finns en oro över att bristen på operationssjuksköterskor ska bli ett hinder för effektiviseringen.

Flera rum byggs om

■ Två av tio operationssalar i Östersund har fått ett gemensamt uppdukningsrum för instrument.
■ Nästa sommar väntas två rum till byggas om till uppdukningsrum.
■ Projektet ses som ett test inför bygget av ett nytt operationshus 2025.
■ Målet är att modernisera och effektivisera arbetssättet på operationsavdelningen.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev