söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Vårdaktivister samlas inför valet

Publicerad: 28 augusti 2014, 10:28

Inte under 24 000, Hemtjänstupproret och Sjuksköterskor ryter ifrån. Aktivismen inom sjukvården har varit stor de senaste åren. Inför valet samlas de i Vårdvrålet.


Alexandra Löfstedt är läkare på barnakuten vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och engagerad i Socialistiska läkare. Föreningen är en av de fem aktivistgrupper som står bakom Vårdvrålet. En vecka före valet ska de hålla en manifestation på Sergels torg: Huvudfrågan är arbetsmiljön.

– Under det senaste året har det pratats otroligt mycket om olika styrmodeller, om New public management. Vi tycker att det också borde fokuseras på hur usel arbetsmiljö det är för oss inom vården. Och hur det går ut över såväl patienter som oss som arbetar där, säger Alexandra Löfstedt.

Vårdvrålet kräver bland annat stopp för besparingar och nedskärningar, högre löner, fler vårdplatser, mer personal och tid i scheman för oförutsedda händelser samt naturliga pauser på jobbet och mer inflytande för personalen.

Ofta är det sjuksköterskor som får bära arbetsmiljöfrågan, mer sällan läkare. Varför är det så?

– Läkare har högre lön, därför står vi kanske ut med miljön. Och vi jobbar inte alltid skift. Men att sjuksköterskor har en dålig arbetsmiljö går ut över oss som är läkare också, säger Alexandra Löfstedt.

Brist på sjuksköterskor inom landstingsvården är den främsta konsekvensen av rådande miljö, anser hon. Och bemanningssvårigheter leder till stängda vårdplatser.

– Patienter som jag kanske helst hade velat lägga in för observation kanske inte får en vårdplats, det stressar mig som är ganska ny.

Era grupper jobbar utanför fackförbunden. Gör inte de sitt jobb?

– Min uppfattning är att facket är en ganska trög organisation. Det tar längre tid och handlar om mer kompromissande. Vi har bjudit in fackförbundet att delta i Vårdvrålet, men de har väl inte känt att de kan ställa sig bakom oss.

Vårdförbundet i Stockholm stödjer dock Vårdvrålet och hoppas att medlemmar deltar i manifestationen. Aktivistgrupperna bakom Vårdvrålet är Inte under 24 000, Hemtjänstupproret, Sjuksköterskor ryter i från, Barnmorskor för trygg och säker vård och Socialistiska läkare.

Relaterat material

Löneupproret har vunnit delseger

Löneprotester från norr till söder

Barnmorskeupproret manifesterar i dag

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev